El portaveu del deganat civil de Barcelona , Roberto García Ceniceros, ha assegurat aquest divendres durant la presentació de la Memòria Judicial 2020, que al desnonament que va acabar amb el suïcidi d’un home a Sants aquest dilluns “no hi havia un indicador de risc” que motivés el jutge a paralitzar l’execució. “Era una persona adulta, que vivia sola, sense menors i, si es parava el llançament, es perjudicava a un particular”, ha assenyalat.

Ceniceros també ha explicat que l’informe de vulnerabilitat va arribar al darrer moment i ha defensat que “hi ha la creença errònia que si s’informa un jutge a última hora es crearà una situació d’emergència i s’aconseguirà que el desnonament es paralitzi”. De fet, ha assegurat que molts advocats no entreguen la informació a temps per “desconeixement” o, fins i tot, com a “estratègia processal”.

El portaveu del deganat civil i coordinador dels jutjats de primera instància de Barcelona, ja va explicar que creu que és “absolutament injust” que es culpi als jutges dels desnonaments de persones vulnerables. Considera, en canvi, que hi ha una “incapacitat manifesta de tots els Serveis Socials” per garantir un habitatge en aquests casos.

La degana fa “certa” autocrítica

Per la seva banda, la degana en funcions, Mercè Caso, ha dit que l’administració de justícia està “colpida per la mort” i ha afgit: “Quan una persona es treu la vida perquè se sent tan sol, tots hem fallat, també nosaltres“. Tot i això, ha coincidit amb Ceniceros que Serveis socials no té habitatges suficients per atendre tota la demanda.

A més, ha volgut recordar que garantir l’alternativa ocupacional no és competència de l’administració de justícia.

Usuari de Càritas que havia perdut la feina

El veí de Sants-Badal que es va treure la vida quan l’anaven a desnonar es deia Segundo, tenia 58 anys i era usuari de Càritas de Barcelona. Aquest dilluns s’enfrontava a la primera ordre de llançament a porta després d’uns anys en què, tot i rebre una prestació econòmica, no podia pagar el lloguer del pis on vivia sol.

Segons fonts de l’Ajuntament de Barcelona, la víctima estava sent atesa pels serveis municipals per acompanyar-la i també per mediar amb la propietat. De fet, els Serveis Socials havien emès un informe de vulnerabilitat per evitar que se’l desnonés, però la justícia va rebutjar-lo.