Un nou servei d’atenció odontològica gratuïta s’ha posat en funcionament a la ciutat i preveu atendre 250 persones l’any. Es dirigeix a persones usuàries amb problemes de salut mental i amb addiccions, i l’impulsen la Fundació Pere Claver i l’Ajuntament de Barcelona. El conveni té una inversió municipal de 89.000 euros anuals.

La clínica es troba al carrer de Vilà i Vilà, al Poble-sec, a la seu de la Fundació Pere Claver. Fins ara, el servei ja funcionava per als veïns de Sants-Montjuïc usuaris de la fundació, amb 20 anys d’experiència, i ara obre un espai setmanal per a usuaris que provenen dels centres de salut mental per a adults i els centres d’atenció i seguiment a les drogodependències.

El tractament d’aquests pacients “no és menor ni és qüestió d’estètica, arrosseguen problemàtiques cardiovasculars o digestives i cal abordar-ho”, ha explicat la regidora de Salut, Gemma Tarafa. “Pateixen necessitats molt punyents, pel consum de tòxics i fàrmacs d’aquests pacients, després de tractar càries i posar pròtesis, els acompanyarem en tallers per hàbits saludables d’higiene”, ha afegit el gerent de la Fundació Pere Claver. I, de fet, ja han començat a atendre els primers pacients.

Ara bé, Tarafa ha apuntat que estan pendents del desplegament que s’ha de fer aquest any de la Llei 12/2020 aprovada pel Parlament de Catalunya que ha de garantir l’antenció bucodental.

El dentista municipal obrirà el 2022

L’Ajuntament tirarà endavant el dentista municipal a preus més econòmics amb la data fixada el 2022. La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha explicat que estan esperant la resolució del TSJC sobre el recurs que el Col·legi d’Odontòlegs va posar contra el servei, però en caure les mesures cautelars seguiran endavant amb el projecte. “Som optimistes, és una iniciativa que no pot no tirar endavant”, ha reblat Tarafa, que apunta que el 60 % dels barcelonins tenen moltes dificultats per anar al dentista.

Quart dentista gratuït per a persones vulnerables

Aquest és el quart centre de salut bucodental gratuït i municipal que s’obre a la ciutat. En total, en aquests quatre punts s’han atès 2.700 persones, i han suposat 20.000 visites. “Moltes persones no havien anat mai al dentista i, per això, la majoria són tractaments llargs que han requerit moltíssima atenció”, ha explicat Tarafa.

Dos del centres oberts són municipals i dos en conveni amb dues entitats. El primer que es va obrir va ser el punt del carrer de Viladomat número 127, que atén el volum més gran de persones i que va obrir a finals del 2018 per a persones vulnerables. Només aqu´í s’han atès de manera gratuïta 2.300 persones amb 17.500 visites. S’han fet 6.400 obturacions, 500 endodòncies, més de 2.7000 higienes i 1.800 pròtesis removibles.

L’altre centre municipal, el punt de Torre Baró, és obert fa poc més d’un any per la gran quantitat d’usuaris d’aquest barri. Des d’aleshores ha atès 130 persones que han fet 1.300 visites. A més, es va posar en marxa amb la Fundació Sant Joan de Déu un altre dentista per a infants i persones sense llar, on s’han atès 200 adults i 50 infants. I ara, s’obre aquest espai per a persones drogodependents i amb malalties mentals al Poble-sec. A més, 600 persones beneficiàries de la Targeta Rosa han estat ateses amb descomptes en un centenar de clíniques dentals.


Comparteix a: