L’Ajuntament de Barcelona i l’Hospital Sant Joan de Déu han obert una consulta de dentista gratuïta per a infants i persones adultes sense llar. Funciona des del mes de febrer i està ubicada en un local al carrer de Bonaplata, al barri de Sarrià, propietat de Sant Joan de Déu. La previsió és poder atendre 150 infants i 500 persones vulnerables cada any, a qui s’oferiran serveis que no cobreix la cartera pública de Salut. La consulta estarà oberta tres dies a la setmana, però s’espera poder ampliar la cobertura. El consistori hi aportarà 120.000 € anuals.

Entre els professionals que hi treballen hi ha una odontopediatra, una odontòloga per a adults, una higienista, un professional d’infermeria i un integrador social. Els infants que atenguin estaran derivats dels Centres Oberts o bé des del Servei d’Inserció Social de Famílies amb infants a càrrec, prèvia revisió i diagnòstic al CAP. En el cas de les persones sense llar, seran derivades pels serveis municipals i les entitats de la Xarxa d’Atenció a Persones Sense Llar (XAPSLL), de la qual en forma part també Sant Joan de Déu Serveis Socials.

“Fer accessible el dentista”

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha explicat que amb aquesta iniciativa es busca “fer accessible el dentista a aquelles persones que no el tenen”. La nova consulta per a infants i sensellar se suma al dentista gratuït per a persones vulnerables que es va obrir el 2018 a la seu de l’antiga mútua PAMEM. Durant aquests primers anys ha atès unes 2.000 persones derivades dels Serveis Socials, i la intenció és obrir una segona consulta a Torre Baró per ampliar el servei.

En paral·lel, l’Ajuntament continua treballant per engegar un dentista municipal amb preus més econòmics que les clíniques privades, tal com va aprovar el plenari a principis del 2019. Un recurs judicial va aturar el projecte, però s’ha pogut reprendre amb la intenció de posar-lo en marxa aquest any o el 2022, segons ha explicat Tarafa. A banda, el consistori va acordar amb l’Associació Empresarial de Centres d’Assistència Dental (AECAD) descomptes en un centenar de dentistes per als usuaris de la Targeta Rosa i la targeta Barcelona Solidària. Fins ara se n’han beneficiat 366 persones.