DENTISTA TORRE BARÓ

Un altre entrebanc per al dentista municipal que vol impulsar l’Ajuntament de Barcelona. El Jutjat Contenciós Administratiu número 7 ha declarat nul l’acord del ple del març del 2019 en què es va aprovar iniciar aquesta activitat, segons ha avançat ‘Gaceta Dental’ i ha confirmat betevé. La sentència és fruit del recurs que el Col·legi Oficial d’Odontòlegs i Estomatòlegs de Catalunya (COEC) va presentar contra el dentista municipal fa dos anys.

En la sentència, que es va notificar aquest dilluns, el jutge considera que l’Ajuntament de Barcelona no té competències per posar en marxa aquesta activitat, que correspon a la Generalitat de Catalunya. En un comunicat, el president del COEC, Antoni Gómez, celebra el “primer i contundent pronunciament judicial”. Cal recordar que quan el 2019 es va presentar el recurs, la justícia ja va suspendre cautelarment el dentista municipal, però el consistori hi va recórrer en contra i el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va aixecar-ne la suspensió cautelar.

Tarafa: “El dentista municipal continua endavant”

La regidora de Salut, Gemma Tarafa, ha confirmat que l’Ajuntament de Barcelona ja ha presentat un recurs contra la sentència i que, per tant, en no ser ferma, “no invalida que el projecte del dentista municipal tiri endavant i continuï caminant”. Tarafa, a més, insisteix que el consistori està ultimant els treballs per obrir la consulta [el mes passat va dir que s’estava a punt de tancar un acord amb un local disponible per iniciar l’activitat el 2022] i confia que el TSJC els torni a donar la raó.

Una pota d’un projecte molt més ampli

L’Ajuntament de Barcelona va plantejar aquest projecte per oferir preus més barats que les clíniques privades, ja que el 12 % dels barcelonins al·leguen que no van al dentista per motius econòmics. Mentrestant, el consistori ha obert ja dues consultes municipals, una a l’Eixample i una altra més recent a Torre Baró, per atendre de forma gratuïta persones vulnerables derivades pels Serveis Socials. En dos anys, el servei ha atès 2.000 persones.

Aquestes consultes no queden alterades per la sentència, com tampoc el dentista gratuït per a infants vulnerables i persones adultes sense llar que va obrir el març al barri de Sarrià per un conveni amb l’Hospital Sant Joan de Déu. A banda, també es va acordar amb l’Associació Empresarial de Centres d’Assistència Dental (AECAD) descomptes en un centenar de dentistes per als usuaris de la Targeta Rosa i la targeta Barcelona Solidària.