L’Audiència Nacional ha acordat deixar en llibertat provisional un dels tres condemnats pels atemptats del 17 d’agost del 2017 a la Rambla de Barcelona i al passeig marítim de Cambrils. Es tracta de Said Ben Iazza, que va ser condemnat a vuit anys de presó per col·laboració amb organització terrorista, ja que va prestar la seva documentació i una furgoneta per comprar i transportar artefactes explosius.

El jutjat justifica la seva decisió perquè ja ha complert quatre anys de presó preventiva, la qual cosa significa la meitat de la condemna imposada. A més, la defensa de Ben Iazza ha presentat recurs contra la sentència dels atemptats del 17-A davant de la Sala d’Apel·lacions de l’Audiència Nacional i ha sol·licitat la posada en llibertat del seu representat, a la qual cosa finalment han accedit els magistrats.

No obstant això, el tribunal ha dictat una sèrie de mesures cautelars, com ara la retenció del passaport, la prohibició de sortir del país sense autorització judicial i la fixació d’un domicili en territori espanyol, amb obligació de comunicar qualsevol canvi de residència.

Juntament amb Ben Iazza, el tribunal va condemnar a 53 anys de presó a Mohamed Houli, que va resultar ferit en l’explosió de la casa d’Alcanar (Tarragona) on els terroristes confeccionaven artefactes explosius, i a 46 anys de presó a Driss Oukabir, que va llogar la furgoneta amb la que es va cometre l’atropellament massiu de la Rambla. En ambdós casos, continuaran en presó provisional, ja que no han complert encara la meitat de la pena que se’ls va imposar, requisit que va establir l’Audiència Nacional el 29 de juny com a requisit per poder deixar-los en llibertat.

Els atemptats de la Rambla i de Cambrils van deixar un balanç de 16 morts i 140 ferits.