El vicepresident del govern, Pere Aragonès, ha anunciat la incorporació d’un mínim de 5.000 professionals educatius en el nou curs escolar 2020-2021 per fer front a les mesures de seguretat derivades de la crisi del coronavirus. Entre aquest nou personal no només hi haurà professors, sinó també pedagogs, vetlladors i tècnics d’educació especial. A més, entre les novetats del nou curs hi ha la substitució del professorat des del primer dia de baixa laboral. La negociació de les condicions d’aquest nou personal es començarà a negociar de forma immediata amb els sindicats.
A principis de juny, la Generalitat va calcular que calien 9.000 nous docents per poder fer aquest retorn a les aules amb la màxima seguretat. Des d’USTEC-STEs, però, han elevat la xifra fins als 44.500 docents, i han reclamat compactar la jornada i fer classes de 45 minuts com a màxim a secundària.
Una inversió de 370 milions d’euros
Durant la presentació del nou curs escolar, el vicepresident Aragonès, que ha comparegut acompanyat pel conseller d’Educació, Josep Bargalló, i la consellera de Salut, Alba Vergés, també ha concretat una inversió extraordinària de 370 milions d’euros. D’aquests, 233 milions anirien destinats a reforçar el personal educatiu, 103 milions a un pla per la transformació digital de l’escola catalana i 33 milions a la lluita contra la segregació escolar.
La mascareta no serà obligatòria
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha explicat que les condicions a l’hora de fer les classes a l’escola seran de “pràctica normalitat”. Es crearan grups estables de convivència, tot i que no s’estableix un límit d’alumnes per classe. Els alumnes d’aquests grups no hauran de respectar la distància de seguretat d’1,5 metres i tampoc no caldrà que portin mascareta.
No hi haurà ràtios a les aules
La Generalitat no ha posat una xifra màxima a aquests grups estables de convivència. Això vol dir que no s’estableix un màxim d’alumnes per aula com s’havia dit en un principi. D’aquesta manera, si el centre ho considera, es poden fins i tot mantenir les ràtios que hi havia fins ara. “No establirem límits”, ha assegurat el conseller d’Educació, Josep Bargalló, tot i que ha assegurat que en aquells centres on hi havia un excés de ràtio, “no hi serà”.
Què passarà quan es detecti un cas positiu?
La consellera de Salut, Alba Vergés, també ha explicat que, en cas de detectar-se un cas positiu per coronavirus, es posarà en quarantena el grup estable de convivència d’alumnes, però es mantindrà l’activitat de la resta del centre. En cas, per exemple, que els casos positius formin part de diferents grups estables, es posaran en quarantena aquests grups.
D’altra banda, a l’escola s’insistirà en els hàbits higiènics, com el rentat de mans, i es prioritzaran les activitats a l’aire lliure.
Les classes fora de l’escola seran excepcionals
El retorn a l’escola al setembre arriba després de gairebé sis mesos d’aturada als centres. El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha insistit en el que ja ha estat dient aquestes darreres setmanes, que la tornada a l’escola serà presencial per a tots els alumnes. “Començarem el curs amb normalitat amb tots els alumnes de manera presencial en el seu centre cada dia”, ha afirmat. D’aquesta manera, Bargalló ha assegurat que la utilització d’espais de fora del centre, com s’havia plantejat en un primer moment, serà “molt extraordinària”. Tot i això, s’ha treballat amb els Ajuntaments per localitzar aquests espais per si les condicions sanitàries varien, i per si hi ha un confinament concret d’un barri, un municipi o un territori petit.
Bargalló ha anunciat que el proper 23 de juliol cada centre lliurarà el seu propi pla d’organització de cara al proper curs i que haurà estat aprovat pel consell escolar. Un cop el Departament d’Educació tingui aquests plans, podrà establir quines escoles sol·liciten aquests espais addicionals.
Un pla digital de 103 milions d’euros
Educació ha detectat que hi ha 1.200 centres on cal una inversió tecnològica urgent i que 140.000 alumnes necessiten reforçar la seva connectivitat, o bé perquè no en tenen, o bé perquè és molt feble o insuficient. En aquest sentit, la Generalitat ha anunciat la posada en marxa d’una pla d’educació digital que vol “transformar el sistema educatiu del país“, ha assegurat Aragonès. “Volem fer de Catalunya un país capdavanter en ús de tecnologia digital amb capacitat pedagògica”. En aquest pla, s’hi destinaran 103 milions d’euros i es desenvoluparà en tres anys, i no en cinc anys com estava previst inicialment.
El pla inclou que durant el primer trimestre del nou curs escolar es pugui dotar de dispositius a tots els alumnes a partir de tercer d’ESO. A banda de dotar de connectivitat, el pla també inclou la formació digital tant dels docents com de l’alumnat.
D’altra banda, la Generalitat també destinarà 33 milions d’euros a la lluita contra la segregació escolar. Es tracta de mesures que es desenvoluparan en un termini de dos o tres anys i que aniran destinades a les activitats extraescolars, de lleure i d’acompanyament dels alumnes i que s’han elaborat amb la col·laboració de les AMPA i d’entitats culturals i del tercer sector.
Tot i que les competències en educació són de la Generalitat, el Govern espanyol també ha publicat una guia amb recomanacions de cara al proper curs escolar.