vacuna verola mico
Font: ACN

El Departament de Salut ha habilitat un nou punt de vacunació a la Fira de Barcelona contra la verola del mico. Des d’aquest dilluns ja es pot demanar cita per posar-se el vaccí a través del portal vacunaverola.gencat.cat i, a partir d’aquest dimarts, 13 de setembre, es començaran a administrar els primers vaccins.

Aquest nou punt de vacunació estarà disponible cada dia de la setmana, tant al matí com a la tarda, i s’hi podran vacunar totes les persones que viuen a Catalunya. Salut vol facilitar així l’accés a la vacunació per a les persones que tenen un risc més alt de contraure la malaltia. El punt de vacunació de la Fira de Barcelona s’afegeix als 18 centres hospitalaris i els punts de referència de malalties de transmissió sexual on ja s’administra aquest vaccí.

Qui s’ha de vacunar contra la verola del mico?

El fet que hi hagi un nombre limitat de vacunes disponibles provoca que les autoritats sanitàries hagin establert una llista de criteris per poder rebre el vaccí. D’entrada, han de ser persones que tinguin relacions sexuals d’alt risc, és a dir, amb múltiples parelles sexuals, consum de drogues durant les relacions sexuals i infeccions de transmissió sexual habituals, entre d’altres; incloses dins de les profilaxis preexposició al VIH (PrEP) o infecció per VIH en seguiment de consultes hospitalàries.

A més, la vacunació de la verola del mico va adreçada a persones majors de 18 anys que no hagin passat abans la malaltia ni hagin estat en contracte estret d’un cas positiu els 10 dies previs a la vacunació. Tampoc no han d’haver rebut amb anterioritat cap vacuna contra la verola i no han de presentar simptomatologia en el moment de rebre el vaccí. En el moment de la vacunació, els professionals sanitaris comprovaran que es compleixen tots els criteris perquè es pugui administrar la vacuna contra la verola del mico.

Prop de 3.000 dosis de la vacuna administrades

La campanya de vacunació contra la verola del mico va començar el 21 de juliol. Fins al 8 de setembre, a Catalunya s’han administrat 2.838 dosis, sempre amb cita prèvia. Pel que fa als casos, n’hi ha 2.042 de confirmats, i se’n han notificat un total de 2.889 a la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC).

La majoria dels casos confirmats són homes d’entre 20 i 60 anys i el més probable és que la transmissió hagi estat el contacte durant les relacions sexuals, sovint en el context d’esdeveniments festius multitudinaris. Gairebé tots els casos han presentat febre, astènia, limfadenopaties i exantema i les lesions s’han localitzat a les àrees genital, perioral i/o perianal. Fins al moment, les complicacions greus que s’han descrit són la proctitis i l’afectació ocular, que en ocasions han requerit hospitalització i ja estan donats d’alta.