El Departament de Salut començarà a administrar les primeres vacunes de la verola del mico a partir d’aquest dijous, 21 de juliol. En total, a Catalunya han arribat 1.643 dosis d’aquest vaccí que serviran per vacunar una part dels contactes estrets de persones contagiades (casos de postexposició), i també de forma preventiva a determinades persones de col·lectius de risc. En aquests casos de preexposició al virus, les vacunes s’administraran amb cita prèvia en tres punts de Barcelona: l’Hospital Clínic, el BCN Checkpoint i a la unitat de l’ITS Drassanes – Vall Hebron.
Qui rebrà la vacuna de la verola del mico?
Catalunya disposa, almenys inicialment, d’un nombre reduït de dosis. Per aquest motiu, la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, ha explicat que s’han establert uns criteris molt específics de vacunació perquè les vacunes “vagin a les persones que més poden beneficiar-se’n”. En els casos de postexposició al virus, és a dir, dels contactes estrets de persones contagiades, només rebran la vacuna els infants, les persones embarassades i les persones immunodeprimides. En aquest cas, el sistema de vigilància epidemiològica serà qui avisarà aquestes persones perquè es vagin a vacunar en els quatre dies posteriors a haver estat exposats al virus.
Pel que fa als casos de prevenció del virus, els de preexposició a la verola del mico, la vacuna s’administrarà principalment a homes del col·lectiu LGTBI que tenen pràctiques sexuals d’alt risc, perquè s’ha detectat que és una via freqüent de contagi, que estiguin inclosos en els programes de PrEP al VIH (profilaxi preexposició) o que ja tinguin el VIH. En aquests casos de preexpsoció al virus seran els centres autoritzats els que contactaran amb les persones i els donaran cita per vacunar-se.
La vacuna, només per als menors de 45 anys
En tots dos grups, tants el de preexposició com el de postexposició al virus, la vacuna es posarà a persones menors de 45 anys, que no hagin estat vacunades abans de la verola, que no hagin tingut la malatia ni hagin tingut contacte amb el virus els 10 dies abans, i que no tinguin símptomes que siguin compatibles amb la verola o contraindicacions generals de qualsevol vacuna, com febre o malestar general.
Catalunya reclama més dosis de la vacuna
Actualment a Catalunya hi ha 1.025 casos confirmats de verola del mico, la majoria en homes d’entre 20 i 60 anys. Al conjunt de l’estat espanyol n’hi ha més de 3.000. De fet, Espanya és líder mundial en contagis. Dels 14.179 casos estimats a escala mundial, 3.125 són a Espanya, seguits del Regne Unit (2.142), els Estats Units (2.100) i Alemanya (2033).
Tot i aquest nombre de contagis, a Espanya només li corresponen 12.000 vacunes de les 110.000 dosis que ha comprat la Unió Europea. De moment, a l’estat espanyol n’han arribat 5.300, de les quals una tercera part, 1.643, són per Catalunya. “En voldríem més”, assegura Carmen Cabezas. De fet, la secretària de Salut Pública ja ha avisat que insistiran a l’executiu espanyol perquè faci “tota la pressió possible a Europa per poder-ne tenir més”.