investigació càncer
Foto: Louis Reed

(ACN) Un estudi de la Universitat de Barcelona i l’Hospital Clínic ha identificat una nova diana terapèutica contra el càncer de pulmó més freqüent. La recerca determina que la proteïna TIMP-1 està implicada en la progressió de l’adenocarcinoma de pulmó. Es tracta d’un biomarcador que ja estava associat a un mal pronòstic en diversos tipus de càncer, però no se’n coneixia la funció en el procés tumoral. L’estudi ha estat liderat pel professor de la Facultat de Medicina de la UB i investigador de l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) Jordi Alcaraz. Els resultats, publicats a la revista ‘Matrix Biology’, obren la porta al disseny de nous tractaments contra la malaltia.

Paula Duch, investigadora de la UB i primera autora de l’article, destaca que el treball és rellevant perquè identifica una diana terapèutica per a aquells pacients amb càncer de pulmó de cèl·lula no petita del subtipus adenocarcinoma, que és el tipus de càncer de pulmó més freqüent. També assenyala que en les últimes dècades la recerca en càncer s’ha dirigit a tenir tractaments cada cop més específics per a cada tipus de tumor i pacient, fet que ha permès millorar-ne el pronòstic.

Assajos amb cultius in vitro i amb ratolins

S’han fet assajos amb cultius cel·lulars in vitro i amb ratolins (in vivo) centrats en el càncer de pulmó de cèl·lules no petites, que representa fins al 85 % dels càncers de pulmó i que se subdivideix en dos subtipus: l’adenocarcinoma i el carcinoma de cèl·lules escamoses.

Nova estratègia terapèutica

Aquests resultats poden facilitar el desenvolupament de noves teràpies dirigides contra aquesta interacció patològica. “Saber que els pacients amb adenocarcinoma tenen uns fibroblasts hiperactius que secreten el TIMP-1 de manera excessiva, ens permet plantejar l’ús de teràpies que n’impedeixin la secreció“, explica Duch.