El CIE de la Zona Franca es prepara per reprendre l’activitat en les pròximes setmanes després de tancar per la crisi del coronavirus. Es reobrirà quan els països susceptibles de rebre els estrangers internats obrin les seves fronteres. A més, en aquest centre de Barcelona també s’hi estan fent unes obres d’adequació que inclouen el retorn d’un mòdul per a dones, una decisió que va prendre el Govern espanyol l’any passat. Segons el Ministeri de l’Interior, el col·lectiu de dones són de mitjana un 3 % de tots els interns, i fins ara eren traslladades als CIE de Madrid o València.

Des de Tanquem els CIE, una de les entitats que, juntament amb l’Ajuntament, demanen la fi de l’activitat del centre, lamenten que no s’hagi aprofitat per tancar definitivament el centre d’internament d’estrangers. A més, critiquen especialment que es reobri el mòdul de dones, que feia anys que no estava en servei. La membre de la plataforma, Mercè Duch,  alerta que la represa de l’activitat del CIE “és una gran oportunitat perduda” per “eliminar el racisme estructural de la nostra societat”.

Sobre la reobertura del mòdul de dones, Duch diu que això els “amoïna especialment” perquè, explica, posa el focus en “un col·lectiu que és especialment vulnerable”, i que això “obre problemàtiques dures”.

El regidor de Drets de Ciutadania, Marc Serra, s’ha pronunciat a través de Twitter i ha dit que el consistori es tornarà a oposar si el Ministre de l’Interior actual, Fernando Grande-Marlaska, vol reobrir el mòdul. Ha afegit que Barcelona no vol Centres d’Internament d’Estrangers, als quals ha qualificat de “presons racistes”.