CIE de la Zona Franca

El CIE de la Zona Franca obrirà un mòdul per a dones al setembre, segons ha avançat ‘El País’ i ha confirmat el Ministeri de l’Interior a betevé. De fet, es tracta d’una reobertura ja que durant els primers anys de funcionament d’aquesta instal·lació ja n’hi havia un. Amb els anys, però, es va deixar de fer servir.

Actualment s’hi estan duent a termes les obres en el marc d’un pla d’infraestructures que va aprovar el Consell de Ministres al gener. La decisió es va prendre, segons fonts ministerials, pels suggeriments del defensor del poble, el cap de control del CIE i alguns organismes internacionals.

El nou mòdul per a dones tindrà 34 places, en lloc de les 78 de què disposava anteriorment. La rehabilitació preveu guanyar més espai per deambular i també noves aules.

L’Ajuntament pugna per tancar el CIE

El cas del Centre d’Internament d’Estrangers està judicialitzat. L’alcaldessa, Ada Colau, va anunciar la intenció de tancar-lo el 2016, al·legant que no tenia la llicència d’obres mentre s’estaven fent feines de reforma a l’edifici. I va arribar a emetre una ordre per precintar el centre. La policia espanyol en va fer cas omís, ja que entenia que l’Ajuntament no tenia competències, i el consistori va dur el cas a l’Audiència Nacional.

Denuncien que hi podria haver 42 menors interns al centre

La Fundació Migra Studium ha visitat 156 interns del CIE de la Zona Franca durant el 2018, la majoria (104) de la zona del Magreb. En aquestes trobades, els voluntaris han detectat 42 possibles menors, tot i que oficialment només se n’han reconegut 20. Per l’entitat, aquestes xifres posen de manifest que hi ha “greus llacunes” en el procediment per establir l’edat dels interns.