La Ponència de Nomenclàtor de l’Ajuntament de Barcelona ha donat tràmit a la denominació de sis espais de la ciutat amb noms de sis dones, representants de la memòria de l’activisme veïnal, polític i sindicalista i també de la cultura de la ciutat. Segons el regidor de Memòria Democràtica, Jordi Rabassa, “la ciutat de Barcelona té un nombre ínfim de dones en el nomenclàtor”. De fet, diu que el nombre de dones que posen nom als carrers i places de la ciutat representa només un 10 %. Precisament per això assegura que “un dels deutes que té la ciutat és canviar noms i posar-los de dones per reflectir com és la nostra societat”.

Mapa nomenclator: noms de dona

On seran i a qui homenatjaran les plaques noves?

  • Carrer d’Emília Llorca Martín – al carrer de l’Almirall Aixada

Aquest serà l’únic canvi del nomenclàtor que obligarà a eliminar-ne un de ja vigent, el de l’Almirall Aixada, tinent general de les galeres de l’emperador Carles I durant el segle XVI. Emília Llorca va destacar per la seva participació en la Comissió de Festes del Carrer Pescadors i la recuperació de festes populars que s’havien perdut. També es va involucrar en problemes que afectaven el veïnat del barri.

  • Plaça de Conxa Pérez Collado – a la confluència del carrer de Tamarit amb el del Comte Borrell

Conxa Pérez Collado, nascuda a les Corts, es va implicar durant la Guerra Civil en la defensa de la República. Durant 50 anys va estar al capdavant d’una parada als Encants del Mercat de Sant Antoni, on amagava companys, propaganda i material clandestí.

  • Mirador de Consol Casals i Genover – al Parc Güell, a la intersecció entre la baixada de la Glòria i l’avinguda del Coll del Portell

Consol Casals i Genover va néixer a l’Eixample. Va ser una destacada activista feminista, comunista, ecologista, pacifista i internacionalista. Va participar en diferents espais feministes, com les Jornades Catalanes de la Dona del 1976, la Coordinadora Feminista, Ca la Dona i el grup Dones Antimilitaristes.

  • Carrer de Teresa Boronat i Fabra – a la cantonada amb el passeig de Torras i Bages i davant del carrer de Víctor Colomer

Teresa Boronat i Fabra va ser una destacada artista, actriu i ballarina de la primera meitat del segle XX. Va néixer a Sant Andreu de Palomar, però va formar-se al Gran Teatre del Liceu, l’Escola Catalana d’Art Dramàtic i l’Escola Municipal de Música de Barcelona.

  • Jardins d’Isabel Domínguez Paniaguaa l’espai limitat pels carrers de Sant Adrià i Llinars del Vallès i el passeig d’Enric Sanchis

Isabel Domínguez Paniagua va ser veïna del barri del Bon Pastor des del 1969 i de seguida va fer-se notar en reclamar millores de les condicions de vida dels veïns, com millores urbanístiques, l’arribada del servei d’autobús o la construcció d’un ambulatori. 

  • Carrer d’Irena Sendler – entre el carrer d’Àlaba i els Jardins d’Elisava, a sota de la plaça de les Glòries Catalanes

Irena Sendler fou una infermera polonesa que durant l’ocupació nazi en la Segona Guerra Mundial va aconseguir treure del gueto jueu milers d’infants a qui proveïa de documentació falsa i refugi amb la col·laboració de famílies poloneses, orfenats i convents, entre d’altres.

Revertir el desequilibri entre noms masculins i femenins

L’Ajuntament fa un pas endavant en el compromís de revertir el desequilibri i la poca presència de noms de dona i noms populars al nomenclàtor de la ciutat. La presència femenina hi és encara escassa, i quan les dones estan representades als carrers i places, majoritàriament es tracta de personatges relacionats amb l’Església, la monarquia o l’aristocràcia.