Un 42 % de les dones ciclistes de la ciutat han viscut situacions d’assetjament, tant de caràcter viari com sexual, quan usen la bicicleta per desplaçar-se. Ho revela el primer estudi sobre mobilitat ciclista de les dones i persones no binàries a Barcelona realitzat pel Col·lectiu Punt 6 des d’una perspectiva feminista.

Sara Ortiz, autora de la recerca, explica que l’assetjament vial que pateixen les dones “majoritàriament sempre té connotacions de discriminació de gènere o sexuals. Des de ficar-se amb el seu aspecte físic a comentaris sexistes de l’estil ‘tu ets una dona, vés a fregar els plats’. Increpacions que no reben els homes.”

Miriam Domínguez

Té 26 anys i en fa tres que va en bicicleta pròpia per la ciutat. Cada dia per anar de la feina a casa fa 27 quilòmetres. “No deixaré d’agafar-la. La bicicleta m’ha empoderat i m’ha aportat molta seguretat personal. L’amor per la bicicleta i la llibertat que em donar va per davant de tot.”

Anna Winkelmann

Té 19 anys i el confinament va canviar la seva manera de moure’s. Va deixar el transport públic i va començar a usar el Bicing. Mig any després ja pensa a comprar-se una bicicleta pròpia. “No deixaré d’anar en bici, és la mobilitat del futur. Sí que demano millores, com per exemple que es faci d’una vegada el molt reivindicat carril bici del passeig de Maragall, però no deixaré la bici.”

Primer estudi des d’una perspectiva feminista

A l’estudi s’hi analitzen els diferents tipus d’assetjament que pateixen les dones ciclistes: increpacions verbals per part dels vianants, assetjament sexual relacionat amb l’aspecte físic, assetjament de gènere i homòfob per part dels vehicles motoritzats a les Zones 30 i invasions de carril quan les ciclistes circulen per la calçada.

Per edats, les ciclistes d’entre 25 i 29 anys són el grup d’edat que més assetjament denuncia en els desplaçaments, mentre que el grup de 40 a 49 anys, el que menys. Aquest factor té relació amb l’ús intensiu que fan les dones a diferents edats i horaris de l’espai públic.

Dones ciclistes

L’estudi, que recull dades quantitatives i qualitatives, es va fer a través d’una enquesta en línia i de tres tallers participatius a tres zones diferents de la ciutat (Gràcia, Poble Nou i Sants). En total hi van participar 569 dones i persones no binàries (les persones que no s’identifiquen en el binomi home-dona) de tota la ciutat (537 a l’enquesta en línia i 32 als tallers participatius). Podeu consultar més àmpliament l’estudi en aquesta infografia.