UCI Vall d'Hebron

(ACN/redacció) Les persones amb antecedent de càncer tenen un major risc de patir complicacions per la covid-19, segons dos estudis de l’Institut Universitari d’Investigació en Atenció Primària Jordi Gol. El primer estudia les característiques de més de 300.000 persones amb covid-19 i antecedents de càncer. El segon analitza l’associació entre el càncer i el risc de diagnòstic, hospitalització i mort relacionada amb el virus.

Les persones amb càncer hematològic tenen més risc d’hospitalització i de mort

Les principals conclusions de l’estudi van ser que els càncers hematològics (com el limfoma no Hodgkin i la leucèmia) són més freqüents en persones amb covid-19 que en la població general. L’informe conclou que la probabilitat d’hospitalització i mort va ser un 151 % i un 73 % major en persones amb càncers hematològics que en persones sense càncer. Alhora diu que els pacients amb càncer i covid-19 tenen més complicacions que els pacients amb càncer i grip.


El primer treball s’ha fet amb les dades de 366.050 persones diagnosticades i de 119.597 persones hospitalitzades amb covid-19 i antecedents de càncer als Estats Units i Catalunya. Descriu les característiques d’aquests pacients, els tipus de càncer, la presència d’altres malalties i les complicacions per covid-19. A més, els investigadors comparen aquestes dades amb les de 67.743 persones amb antecedents de càncer hospitalitzats per grip abans de la pandèmia.

Més riscos en càncer recent

El segon estudi s’ha dut a terme a partir de les dades de la primera onada, de més de 4,5 milions d’adults residents a Catalunya, dels quals 260.667 (el 6 %) tenien un diagnòstic previ de càncer. El càncer es va associar al risc de diagnòstic, hospitalització i mort per covid-19. Aquestes associacions van ser més fortes en pacients amb un diagnòstic de càncer recent i en pacients amb càncers hematològics.