Jardins Pilar Espuña a Nou Barris, una de les 14 dones proposades
Jardins Pilar Espuña a Nou Barris, una de les 14 dones proposades

L’AV Turó de la Peira, amb el suport de la Coordinadora d’Associacions de Veïns de Nou Barris, vol retre homenatge a una activista feminista i militant obrera cristiana molt coneguda al barri. Pilar Espuña és coneguda com una de les pioneres de la Vocalia de Dones de Nou Barris i també per la seva intensa lluita per millorar les condicions de vida a les presons. És per això que els veïns del Turó de la Peira volen batejar amb el seu nom els jardins situats al costat del nou centre esportiu del barri.

Un nou jardí sense nom

L’antiga pista de futbol sala del Montsant s’ha convertit en un jardí d’herbes aromàtiques i arbustos. De moment els cartells l’identifiquen simplement com a “interior d’illa”. L’AV Turó de la Peira vol dedicar l’espai a una dona que va deixar marca al barri.

Pilar Espuña Domènech (Barcelona, 19 de juny del 1928 – 6 de maig del 2010) va ser activista del feminisme i militant obrera cristiana. “Creiem que s’ho té ben merescut per la lluita i per tot el que es preocupava per Nou Barris, no només pel Turó de la Peira”, afirma Antonio Silva, president de l’AV Turó de la Peira. “Sempre va lluitar per la gent i pel benestar social. S’ha preocupat de tots els moviments socials, anava a les presons i dins l’AV Turó de la Peira lluitava per la dona i la igualtat“. Amb el suport de la Coordinadora d’Associacions de Veïns de Nou Barris han tramitat ja oficialment la petició al districte. Confien que en els propers mesos s’aprovi en un plenari i s’elevi a la Ponència de Nomenclàtor aviat.

Una lluitadora feminista i obrera

Pilar Espuña va compatibilitzar tota la vida l’activisme polític, el sindical (vinculat al sector de la banca), el moviment veïnal i la lluita feminista. Va començar la seva trajectòria a l’Hermandad Obrera de Acción Católica (HOAC) el 1966, el qual va presidir el 1969, i es va convertir així en la primera dona a ser escollida per al càrrec. Va militar posteriorment en diversos partits polítics (PSUC, MCC, PCC i Esquerra Comunista) i associacions eclesials (Fraternitat Jesús Càritas i HOAC).

Veïna del Turó de la Peira, hi va impulsar una de les primeres vocalies de dones. L’any 1987, va fundar i presidir el grup Dona i Presó, a favor de la millora de les condicions de vida de les recluses.