Rafel Juncadella

L’activista Rafael Juncadella, molt vinculat al barri de les Roquetes, ha mort aquest dijous a Barcelona. Nascut a Sant Vicenç dels Horts el 1931, Juncadella va ser un gran defensor de drets com l’accés a l’educació i a la cultura. Tasca que va desenvolupar a les Roquetes a partir del 1977, entre d’altres, com a professor de l’escola d’adults Freire. Va impartir les classes després d’haver arribat de Nicaragua, on, com a sacerdot —va penjar els hàbits en tornar a Catalunya— va dur a terme programes d’alfabetització.

“Sense cultura no es pot ser lliure”

Durant molts anys va practicar l’activisme social i cultural a les Roquetes, des d’on va impulsar la Xarxa d’Intercanvi de Coneixements, a partir de la qual els que hi participaven podien aprendre i ensenyar qualsevol cosa, amb el compromís de no fer-ho a canvi de diners. Una de les premisses que Juncadella defensava és que “tothom podia ensenyar alguna cosa“, perquè, deia, “ningú no és ignorant”.

Les altres lluites de Juncadella

Més enllà de la cultura, Rafael Juncadella també va participar en altres lluites veïnals, principalment als anys 80. En aquest sentit, va ser molt actiu en l’anomenada Indiada, una acampada que, el 1984, va reclamar el soterrament de la ronda de Dalt al seu pas per les Roquetes. Aquestes inquietuds les va mantenir fins fa unes setmanes, en què se’l va veure manifestar-se per les millores a l’atenció primària del CAP Roquetes.

A banda, en l’àmbit social, un dels llegats més vius que deixa Juncadella és el Festival de Sopes del Món, que cada any se celebra a Nou Barris i en què cadascuna de les comunitats culturals que viu al districte es mostra en societat amb algunes de les receptes gastronòmiques més representatives.

Reconeixement institucional

El compromís de Juncadella li va valer el reconeixement institucional. Entre d’altres, va rebre la Medalla d’Honor de Barcelona el 2003, o el títol de fill adoptiu de Mataró, on també va viure i treballar uns anys. Tanmateix, Òmnium Cultural de Nou Barris va crear el Premi Rafael Juncadella, per reconèixer la feina desinteressada de persones i entitats en favor de la cohesió social. I Juncadella va rebre el premi en la primera edició d’aquest certamen.