El SAP Muntanya ha iniciat una recollida de signatures per reclamar un reforç de l’atenció primària. Han començat al CAP Roquetes i després passaran per la resta d’ambulatoris que s’aixopluguen sota la plataforma. L’entitat engloba les vocalies de salut de Nou Barris, Horta i Sant Andreu i reclama que el servei mèdic torni al nivell anterior a les retallades. L’objectiu principal és que s’ampliïn les plantilles dels ambulatoris perquè cap usuari hagi d’esperar més de 48 hores per ser atès pel metge de capçalera. També reclamen un augment dels especialistes a serveis com pediatria.

Menys personal i més esperes

L’entitat denuncia que s’han perdut uns 3.000 professionals a l’atenció primària des del 2010 a tot Catalunya, i que això ha fet que els temps d’espera s’allarguin. La plataforma reclama que les cites per als metges de capçalera i les infermeres es donin com a màxim en 48 hores, per evitar la saturació del servei a través de les visites espontànies.

Asseguren que, actualment, l’ICS accepta les cites donades a cinc dies, però que en alguns ambulatoris se sobrepassa aquest termini amb escreix. Posen com a exemple el CAP Rio de Janeiro, a la Prosperitat. “No són les 48 hores que nosaltres volíem, però tampoc no són els cinc dies que per a ells seria l’ideal”- explica Marcela Iturriaga, de la Vocalia de Salut de l’AV Roquetes- “segons m’han comentat avui, al CAP Rio de Janeiro els ha donat cita per al 15 de desembre per al metge de capçalera. Per tant, t’has de presentar d’espontani”. Diuen que l’increment de personal també facilitaria que el temps de les visites fos de més qualitat, en tenir més temps per escoltar, avaluar i decidir.

Precarietat laboral

El SAP Muntanya també denuncia la precarietat en què treballen alguns professionals

i que això ha provocat la marxa d’una part del personal a la recerca de millors condicions laborals i estabilitat. El cas més flagrant, diuen, és pediatria, l’especialitat amb més manca de metges.

Reivindiquen el retorn de pediatria al CAP Sant Andreu

De manera paral·lela, el SAP Muntanya també ha fet una recollida de signatures per reivindicar el retorn del servei de pediatria al CAP Sant Andreu. N’han recollit 1.700 que han lliurat aquest dimecres a la tarda als responsables d’aquest centre d’atenció primària de la Meridiana. Denuncien que l’equipament queda massa lluny del domicili de moltes famílies del barri.

El servei va traslladar-se al CUAP Casernes el 2014, quan es va inaugurar aquesta nova instal·lació. Aleshores, tant la Generalitat com el Consorci Sanitari de Barcelona van atribuir el canvi a la falta de pediatres a la zona.

La proposta dels veïns preveu mantenir el gruix del servei al CUAP Casernes però recuperar-ne una part. Plantegen que alguns dels metges puguin atendre infants al centre d’atenció primària de Sant Andreu, com a mínim, un dia a la setmana.