Alumnes de primer i segon d’ESO de l‘Institut Martí i Pous de Sant Andreu preparen la visita de la premi Nobel de Química 2009, Ada Yonath. La científica farà una conferència al recinte de la Fabra i Coats dilluns vinent i els alumnes fa dies que fan recerca sobre els premis Nobel o sobre el paper de la dona en la ciència. Els joves tindran l’oportunitat de fer preguntes a Yonath i d’exposar alguns d’aquests treballs en la trobada.

Una forma innovadora d’aprendre ciències

Els alumnes de l’Institut Martí i Pous, inaugurat el curs passat, treballen la ciència de forma experimental per àmbits. Ho explica el professor de Ciències Sancho León: “Busquem fórmules per treballar les matèries de manera transversal. És a dir, treballem la biologia conjuntament amb tecnologia i la tecnologia amb la física i la química”. Per fer-ho, acostumen a fer treballs en grups petits on cada alumne desenvolupa un rol. “Intentem no explicar temes clàssics amb un llibre de text sinó que fem experimentació. I partir de l’experimentació i de la reflexió intentem que els alumnes entenguin com funciona la ciència i adquireixin uns coneixements”, diu Sancho.

És precisament d’aquesta manera com han estat treballant aquests dies al voltant de la figura de la científica israeliana Ada Yonath, que farà a una conferència a Sant Andreu la propera setmana aprofitant la Biennal Ciutat i Ciència. “La visita servirà per contextualitzar l’aprenentatge dels nostres alumnes, ja que no es té l’oportunitat de conèixer ni de rebre cada dia a una premi Nobel. Estan molt emocionats”, afegeix el mestre. Dilluns vinent els alumnes de primer i segon d’ESO tindran l’oportunitat de conversar amb la científica i d’exposar-li en anglès alguna de les presentacions que han estat elaborant sobre el paper de la dona en la ciència.

50 centres catalans aposten per la ciència

L’Institut Martí i Pous és l’únic centre de Sant Andreu que participa en el programa STEAM.cat, impulsat pel Departament d’Educació. L’objectiu del programa és potenciar linterès de l’alumnat de primària i secundària vers les ciències, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques a través de la creativitat, el disseny i l’art. STEAM.cat pretén també també incrementar la presència de dones en els estudis i professions cientificotecnològiques. El programa té una durada de tres anys i s’ha començat a implementar aquest curs 2018-2019 a 50 escoles i instituts de Catalunya que van haver de passar un procés de selecció durant el 2018. El programa STEAM.cat està emmarcat en el projecte europeu Scientix.

Ada Yonath, una de les tres dones amb el Nobel de Química

Ada Yonath és una cristal·lògrafa nascuda a Jerusalem el 22 de juny del 1939. Amb gairebé 80 anys, és actualment directora del Centre d’Estructura Biomelocular Helen & Milton A. Kimmelman de l’Institut Weizmann de Ciències. L’any 2009 va ser guardonada amb el Premi Nobel de Química pel seu treball en la determinació i en l’estudi de l’estructura dels ribosomes macromoleculars responsables de la síntesi de proteïnes. Yonath també és reconeguda per la seva recerca en el mode d’acció dels antibiòtics i per ser pionera en la introducció de la criobiocristal·lografia, una tècnica que permet refredar els cristalls de materials biològics sensibles a la radiació a temperatures inferiors a -173,15 ºC. Això permet estudiar aquests cristalls per raigs X.