La gentrificació, el preu elevat dels lloguers, els desnonaments oberts i les males condicions d’algunes finques són qüestions que preocupen els veïns del Raval. Per denunciar-ho, alguns s’han agrupat i han creat el sindicat d’habitatge del barri. Es tracta d’una entitat assembleària, similar a les ja existents al Poble-sec o Sant Andreu, que actua, per exemple, en cas d’assetjament immobiliari o de desnonament per evitar que es faci fora el veïnat.

Segons Joana Sales, portaveu del col·lectiu, també fan de mediadors en cas de conflicte entre inquilins i propietaris. Van crear el sindicat el mes de novembre passat i ja reuneixen una cinquantena de persones. Es troben un cop per setmana —cada dimecres a la tarda— a la Casa de la Solidaritat per compartir problemes, reflexionar-hi i preparar accions.

El cas del número 139 del carrer de l’Hospital

Inquilins de la finca número 139 del carrer de l’Hospital participen en les assemblees del sindicat acabat de crear. Camillo Biagioni, llogater, ja fa temps que alerta de les males condicions de tota la finca. De fet, en episodis de pluja, té inundacions al pis. Hi viu des del 2008 i denuncia que la propietat s’ha negat a posar-hi remei perquè, diu, en vol expulsar els veïns.

El contracte de lloguer del Camillo venç al març i ja li han anunciat que no l’hi renovaran. Fonts de la propietat han explicat a betevé que són conscients de l’estat de l’edifici, parcialment ocupat, i que necessiten buidar-lo per fer-hi reformes. Un altre cas és el de Corinne Lambert. Ha estat ocupant un dels pisos perquè, explica, està pendent d’una operació i no té sostre per recuperar-se.