El cos de la Guàrdia Urbana ha començat a provar càmeres unipersonals que portaran incorporades a l’uniforme. Es tracta d’una prova pilot que ja ha començat amb 12 dispositius de gravació a la comissaria de Ciutat Vella i a la Unitat de Suport Policial (USP). Fins a final de juny els agents en provaran tres models diferents i està previst incorporar una cinquantena de dispositius a principals de l’any que ve.

N’hi haurà una per unitat i per districte, tot i que Ciutat Vella i l’Eixample en disposaran de més. L’objectiu, a la llarga, és que tots els agents que patrullen a peu de carrer en portin, tot i que desconeixen si hi haurà pressupost per aconseguir-ho.

És una millora tant per evitar conflicte com en casos de judicialització“, ha dit el comissionat de Seguretat, Amadeu Recasens, en referència, per exemple al cas de la mort de la gossa Sota, del qual no hi ha imatges de l’actuació policial.

Com funcionen les càmeres?

Es tracta de petits dispositius que es col·loquen a la camisa de l’uniforme – a l’altura del pit- dels agents amb un imant. Seran els mateixos policies els qui decidiran quan activar-los i poden enregistrar fins a 30 segons abans de prémer el botó de gravació. Sobretot es faran servir en actuacions policials que suposin un risc concret per a la integritat dels policies, per a terceres persones o per a béns públics.

Segons ha explicat Ricardo Salas, intendent major de la Guàrdia Urbana, el sistema de gravació i emmagatzematge no permetrà que ningú “les pugui esborrar o editar”. A més,qualsevol ciutadà tindrà dret a sol·licitar l’accés a les gravacions (si creu que hi figura) i demanar que s’eliminin. Les peticions s’hauran de fer directament a l’Ajuntament, que tindrà 15 dies per respondre el requeriment.

Un model que ja es fa servir

Segons l’Ajuntament i alguns agents, l’ús d’aquestes càmeres pot ajudar a reduir la quantitat de queixes per mala praxi policial, a posar fi a les denúncies falses, a dissuadir les actituds violentes dels arrestats durant la detenció i a augmentar de la confiança de la ciutadania cap al cos de la Guàrdia Urbana. De fet, ja fa temps que els Mossos d’Esquadra fan servir aquest mecanisme i actualment disposen de 164 càmeres d’us unipersonal. També s’han provat sistemes similars en altres ciutats com a Londres, on s’estima que les queixes contra les actuacions dels agents s’han reduït un 33 %.