Joan bayen Museu Cera Barcelona

El propietari del mític bar Pinotxo, Joan Bayén, ha mort aquest dimarts, tal com ha avançat el ‘TOT Barcelona’ i ha pogut confirmar betevé. El conegut Juanito, ànima de l’establiment, tenia 88 anys.

Disputa familiar i traspàs del negoci

La mort de Bayén arriba un mes i mig després del polèmic traspàs d’aquest establiment emblemàtic arran d’una disputa familiar. Precisament, el Juan el va traspassar de manera unilateral sense tenir en compte que la meitat del negoci familiar era del seu nebot, Jordi Asín Bayén. Per això, Asín va emprendre accions legals per revocar la decisió del seu tiet. De moment, ja ha aconseguit la retirada del rètol amb el nom Pinotxo com a mesura cautelar mentre no es resol el cas.

L’últim capítol d’aquesta disputa familiar va ser que el mateix Joan Bayén va cedir fotografies seves als propietaris nous com a reclam per atreure clientela al bar.

La Junta de Comerciants de la Boqueria, davant d’aquest fet luctuós, aprofitarà una reunió ordinària, prevista aquest dimarts a la tarda, per decidir quina acció emprèn per homenatjar Bayén. Fonts pròximes han explicat a Europa Press que estava previst que aquest divendres es presentés el llibre ‘La Boqueria del Juanito’ (Genco), un homenatge que fa un repàs de l’establiment i del personatge al capdavant del negoci. Les mateixes fonts han assegurat que serà la dona de Bayén qui decidirà si es farà aquesta presentació o si es posposarà.

Des del districte de Ciutat Vella, Jordi Rabassa va assegurar que com a regidor estaria al costat de qualsevol iniciativa per tornar el que Bayén ha donat al mercat i a Ciutat Vella.

Per la seva banda, el líder socialista Jaume Collboni va proposar que se li concedeixi la Medalla d’Or de la ciutat de Barcelona com a barceloní il·lustre. De moment, Barcelona ja va lliurar a aquest restaurador un Premi Ciutat de Barcelona.

Primeres reaccions i mostres de condol

La notícia de la mort de Joan Bayén ha generat mostres de condol a les xarxes socials. El mateix mercat ha lamentat a Twitter la defunció “del nostre estimat Pinotxo”, i assegura que “sempre recordarem el teu somriure etern”.

També diversos líders polítics municipals han lamentat la pèrdua i expressat el suport a la família. És el cas de l’alcaldessa Ada Colau, que en un missatge a Telegram, ha mostrat “tot l’escalf i el més sentit condol”. També ha assegurat que “Barcelona no l’oblidarà. Recordarem sempre el seu somriure, el seu carisma, la seva extremada amabilitat i la passió pel que feia”.

La regidora de Mercats, Montserrat Ballarín, n’ha destacat “la simpatia, capacitat de treball i amor per la Boqueria”.

També a Twitter, el líder del PSC, Jaume Collboni ha assegurat que amb la mort de Bayén, “Barcelona perd un autèntic referent”. Des d’ERC Ernest Maragall, s’ha mostrat “colpit” per la mort de Bayén, de qui ha destacat que “era l’ànima, el referent, el símbol i un dels històrics” del mercat. També ha mostrat el seu condol Xavier Trias, que ha destacat que “Barcelona perd una gran persona que va dedicar la seva vida al bar Pintoxo de La Boqueria”. La candidata de Valents, Eva Parera, lamenta que és “una gran pèrdua per a la ciutat”.