Joan Bayen o com tothom el coneix, “Pinotxo de la Boqueria”, el periodista Carles Capdevila i la instal·lació Castelloscopi dels Castellers del Poble Sec, també coneguts com els bandarres, són alguns dels guardonats dels Premis Ciutat de Barcelona, que es lliuraran el 15 de febrer al Saló de Cent.

Juanito del Pinotxo, que té a les espatlles 75 anys d’ofici i dedicació al seu emblemàtic establiment a la Boqueria, ha estat guardonat amb el Ciutat de Barcelona de gastronomia, mentre que els Castellers del Poble Sec han rebut el Ciutat de Barcelona en la categoria de cultura popular i tradicional pel projecte Castelloscopi, que va permetre construir una estructura vertical en forma de castell humà a partir de pantalles. El jurat ha valorat la implicació del barri i la combinació de tradició i noves tecnologies. Pel que fa a la categoria mitjans de comunicació s’ha reconegut el periodista Carles Capdevila. El jurat n’ha valorat “l’esforç constant en la defensa de l’educació des dels mitjants” i la seva dedicació durant cinc anys al capdavant del diari ‘Ara’.

Paul Preston ha estat el guanyador en la categoria projeccció internacional de la ciutat per la seva llarga trajectòria com a historiador de la Segona República, la Guerra Civi, l’exili i la Transició i el seu compromís amb la recuperació de la memòria històrica. El premi més polèmic de l’any passat, el d’audiovisuals, reconeix enguany Edmond Roch, productor de la pel·lícula d’animació ‘Atrapa la bandera’ i en la categoria de literatura els guardonats són Najat El Hachmi, en català, i Ricardo Piglia, en castellà.

Altres premiats han estat Teresa Puig i Xavier Obradors pel descobriment de producció de materials superconductors assequible; la companyia de circ Animal Religion; l’Escola Miquel Bleach, del barri d’Hostafrancs, per un projecte pedagògic que fa de les arts l’eix vertebrador de l’aprenentatge; a l’associació associació A Bao a Q; i la iniciativa Arquitectes de capçalera, del Raval.

Tots els premiats

Teatre – Pol López ‘El curiós incident del gos a mitjanit’

Dansa – Bea Fernández i Mònica Muntaner

Circ – ‘Sifonòfor’ d’Animal Religion

Arts visuals – associació A Bao a Qu

Audiovisuals – Edmon Roch

Música – Za!

Cultura popular i tradicional – Castelloscopi, dels Castellers del Poble Sec

Traducció català – Ramon Montón i Lara

Literatura catalana – ‘La filla estrangera’, de Najat El Hachmi.

Literatura castellana – ‘Los diarios de Emilio Renzi. Años de formación’, de Ricardo Piglia.

Mitjans de comunicació – Carles Capdevila

Agustí Duran i Sanpere d’història – ‘Barris, veïns i democràcia. El moviment ciutadà i la reconstrucció de Barcelona (1968-1986)’, de Marc Andreu

Disseny – ‘Disseny per a viure. 99 projectes per al món real’

Arquitectura – Arquitectes de capçalera

Ciències de la vida – Maria Pia Cosma

Assaig, ciències socials i humanitats – ‘La resistència íntima: assaig d’una filosofia de la proximitat’, de Josep Maria Esquirol

Ciències experimentals i tecnologia – Teresa Puig i Xavier Obradors

Educació – Escola Miquel Bleach

Gastronomia – Joan Bayern

Projecció internacional – Paul Preston