El cos dels Mossos d’Esquadra té en marxa una convocatòria de 850 places per ampliar els efectius. El termini per presentar les sol·licituds va acabar el febrer amb 10.863 aspirants i, a partir d’aquí, els candidats han de demostrar les seves aptituds per formar-ne part. Entre els requisits per aconseguir-ho, cal superar unes proves físiques que es divideixen en tres exercicis: circuit d’agilitat, pressió sobre banc i cursa llançadora. Per facilitar la preparació dels aspirants, la policia catalana està explicant en què consisteixen les proves.

  • Circuit d’agilitat: La persona participant està asseguda a terra i quan sona un senyal comença a córrer el cronòmetre. Cal córrer cap a un matalàs per fer-hi una tombarella i passar pel costat d’una tanca i passar-hi per sota. Tot seguit s’arriba a un plint d’un metre que s’ha de saltar, passar per sota d’una segona tanca i saltar-ne una altra per la part central amb els dos peus. Finalment, ha d’agafar amb les dues mans i transportar un sac sobre les espatlles —d’uns 15 quilograms (dones) i d’uns 20 quilograms (homes)— durant 20 metres.
  • Pressió sobre banc: S’inicia en posició de panxa enlaire (decúbit supí) sobre un banc d’exercicis i, quan es fa el senyal, cal aixecar una barra amb un pes —de 40 kg per als homes i de 25 kg per a les dones— amb el màxim de repeticions possibles en un temps màxim de 45 segons.
  • Cursa de llançadora: La persona se situa darrere d’una línia pintada a terra i, quan senti el senyal d’inici de l’exercici, ha de córrer fins a l’altra línia, a 20 metres de distància, fins a trepitjar-la, i ha d’esperar el següent senyal sonor. A cada senyal ha de desplaçar-se a l’altra línia i cada minut el temps per fer-ho s’escurça de manera progressiva, fins que no sigui capaç d’arribar a temps a la línia oposada.

La convocatòria es tanca amb un 36 % de dones sol·licitants

La campanya d’incorporacions al cos es va tancar amb 6.985 aspirants homes i 3.878 dones. Això representa un 36 % del total, la xifra més alta de la història. Es tracta de la segona convocatòria amb un 40 % de les places reservades per a dones, per donar compliment al doble objectiu d’ampliar la plantilla d’agents i alhora avançar en la feminització dels Mossos d’Esquadra. Actualment, el 23 % de les agents del cos són dones.