Alguns carrers de Vallcarca s’han llevat aquests dies amb pintades senyalitzant aparentment cap al Parc Güell quan, realment, dirigeixen cap al Tibidabo, amb l’objectiu que els turistes no acabin arribant a la seva destinació. Són grafits fets amb esprai negre sobre parets i façanes de diverses vies del barri, com el carrer de Cambrils, el de l’Argentera o el de Gustavo Bécquer, a tocar de l’avinguda de Vallcarca. També han pintat rètols de l’Ajuntament per alterar el recorregut dels visitants.

Es tracta d’una acció reivindicativa per part d’alguns veïns de la zona per protestar contra la massificació turística que pateix la zona. Aquestes senyalitzacions no són oficials, però alguns turistes es deixen guiar per aquestes i s’acaben confonent i perdent, ja que els allunya de la direcció cap al Parc Güell.

El camí dels turistes cap al Parc Güell

Els turistes que baixen del metro a Vallcarca es dirigeixen caminant cap a l’obra de Gaudí i es perden pels carrerons costeruts i estrets del barri. Cal tenir en compte que, abans, molts optaven per les escales de la baixada de la Glòria, però actualment l’accés a les escales mecàniques està tancat per obres. Aleshores, molts aprofiten per pujar o baixar per carrers com el passatge de la Farigola.

En aquest escenari, tal com denuncia el veïnat, es col·lapsen els carrers de Vallcarca.

indicacions parc guell
Foto: @LEscorpiMetxa

Aquest diumenge les pintades a les parets de Vallcarca que indicaven erròniament la direcció del Parc Güell han desaparegut finalment. Les parets han estat repintades i actualment llueixen netes.

Trampes recurrents a Vallcarca

El fenomen de la massificació turística actual coincideix amb les vacances de Setmana Santa, que ha omplert Barcelona de turistes, però que no és pas nou. Part del veïnal ha explicat a betevé que aquesta protesta silenciosa es repeteix cada any i que es tracta d’una forma de “denunciar la massificació del turisme i l’impacte que té als barris“.

En qualsevol cas, descarten que es tractin de cap acció de turismofòbia.

Missatges contra el turisme de masses

Les guixades trampa que indiquen una direcció equivocada per arribar al Parc Güell no són les úniques que es poden veure aquests dies si passegeu pel barri. També n’hi ha d’altres amb missatges en contra dels turistes com l'”estimats turistes: si us plau, proveu el “balconing’, és divertit” que es pot llegir a les escales del passatge de la Farigola. Igualment n’hi ha d’altres a mapes fixos de la vila de Gràcia que relacionen el turisme de masses amb el colonialisme.