Aquesta setmana s’han iniciat les tasques que retornaran al monument a la sardana de Montjuïc els braços i mans restaurats dels dansaires. També s’hi fixaran i integraran “in situ” les rèpliques de pedra dels elements que van desaparèixer. El monument va ser vandalitzat l’11 d’octubre del 2020, quan algú va amputar totes les mans dels dansaires de pedra i va malmetre també alguns dels braços de les figures. La restauració s’ha fet les darreres setmanes en un taller de Sants-Badal. L’escultor Abel Vallhonesta ha estat l’encarregat de replicar les mans que van desaparèixer i de refer les extremitats trencades.
28.500 euros per arreglar els despefectes
La intervenció té un pressupost d’uns 28.500 euros i es preveu que al març el monument recuperi l’aspecte original. Per aconseguir-ho, l’escultor ha reconstruït dos parells de mans i dos braços de pedra que es van trobar en molt mal estat en una zona propera al monument. Els restauradors van haver de classificar i enganxar els trossos dels elements originals. A partir de la informació extreta de documents i fotografies s’han elaborat models de fang i motlles de guix per fer les rèpliques en pedra dels altres sis conjunts de mans i peus que faltaven.
Els restauradors ja han començat a fixar-hi alguns elements “in situ”. També es repararan les fissures i es reintegraran petits elements de l’escultura amb materials adequats i, en cas que sigui necessari, també se’n farà una neteja superficial per uniformar l’aspecte del monument a la sardana.
Un monument amb més de mig segle d’història
La sardana del Parc de Montjuïc és obra de l‘escultor Josep Cañas, amb la col·laboració de Carles Amadon. L’obra, realitzada l’any 1965, inclou vuit balladors amb les mans entrellaçades i una inscripció que diu: “La sardana és la dansa més bella”. L’alcalde Josep Maria de Porcioles la va fer construir per donar la benvinguda al llavors nou espai de la ciutat, el Mirador de l’Alcalde. Entre 1966 i 1998 va fer-se servir també com a pòrtic al desaparegut Parc d’Atraccions de Montjuïc.