La Comissió d’Ecologia, Urbanisme, Infraestructures i Mobilitat ha aprovat el contracte de manteniment de les fonts de la ciutat per als propers cinc anys per un import de 22,3 milions d’euros. L’objectiu és fer el correcte manteniment i les millores necessàries en les més de 2.000 fonts que hi ha a Barcelona i aplicar nous criteris de sostenibilitat.

Garantir el bon funcionament de les fonts

El contracte de manteniment de les fonts de Barcelona per al període 2022-2026 preveu un pressupost de 22.347.480,95 euros per a aquests cinc anys per poder fer el manteniment i millores necessàries als més de dos milers de fonts, de beure, ornamentals i naturals, que hi ha a la ciutat. S’ha donat el vistiplau a l’adjudicació del nou contracte amb els vots a favor del govern municipal i del Grup Municipal d’ERC i l’abstenció de la resta de grups.

El lot 1, corresponent a les fonts de beure i fonts naturals, s’ha adjudicat a l’UTE Fonts de Beure i el lot 2, corresponent a les fonts ornamentals, s’ha adjudicat a FCC Medio Ambiente.

Tasques de manteniment a la font de la plaça de Sant Felip Neri

Quantes fonts hi ha a Barcelona?

La Ciutat Comtal té en l’actualitat un total de 2.049 fonts: 1.718 fonts de beure, 324 fonts ornamentals i set fonts naturals.

Les fonts de beure són un servei bàsic per a la ciutadania i les ornamentals tenen valor cultural i històric i en molts casos formen part del patrimoni artístic de la ciutat. En ser elements que funcionen amb aigua, un bé escàs i preuat, es continuaran aplicant les mesures com els sistemes de recirculació de l’aigua en fonts ornamentals, millores en la gestió, el control i la sostenibilitat o la substitució de l’enllumenat existent per enllumenat LED per reduir-ne el consum.

L’objectiu del nou contracte és garantir el funcionament eficient de totes les fonts de la ciutat, el manteniment tècnic i normatiu, la conservació i neteja i la revisió de les instal·lacions elèctriques, mecàniques, hidràuliques i d’il·luminació, així com el control de la qualitat de l’aigua. També s’incorpora un servei d’actuacions d’urgència les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any, per fer qualsevol actuació immediata en cas de necessitat.