No és gaire habitual que Barcelona estreni un monument públic però encara és més estrany que sigui en format fotogràfic. Aquesta fita l’ha aconseguit el fotògraf Jorge Ribalta, amb el seu projecte ‘Àngels nous’, que permet resseguir la història de la transformació recent de la plaça de la Gardunya.

Festes majors a Barcelona el 2021

L’ànima dels veïns

El monument ha nascut de la col·laboració entre el fotògraf i els nous veïns de la plaça de la Gardunya, que el juliol del 2018 van entrar a viure als seus habitatges de protecció oficial. Després de veure l’exposició de Jorge Ribalta, que repassava la història recent de la nova Gardunya, del 2005 al 2018, els veïns van pensar a rescatar-ne les instantànies.

Tot plegat va acabar cristal·litzant, juntament amb la Direcció d’Arquitectura Urbana de l’Ajuntament, en un seguit de frisos fotogràfics instal·lats en diferents punts de l’entorn. Així, ‘Àngels nous’ es pot veure als mateixos vestíbuls dels pisos de protecció oficial, al Mercat de la Boqueria, a l’Escola Massana o a la sortida del pàrquing del carrer de l’Hospital.

Un dels set codis QR del nou monument públic

Gràcies a un seguit de codis QR, que es troben a tocar dels frisos, podem resseguir la història que hi ha darrere de cada instantània i també establir una ruta per descobrir-los tots.

L’itinerari

El recorregut comença a l’escala 1 dels habitatges, al carrer de les Floristes de la Rambla, 10. El mural fotogràfic arrenca amb les excavacions arqueològiques del 2009 d’una necròpolis neolítica i acaba amb l’inici de la repavimentació del soterrament el 2013.

Detall del mural fotogràfic a l’escala 1

A l’escala 3, situada al carrer de Jerusalem, número 9, trobem un fris dedicat a l’antic monestir de Santa Maria de Jerusalem. El mural combina imatges d’una investigadora que estudia “in situ” la història del monestir i les d’una jove disfressada de monja al Carnaval del 2018.

Jorge Ribalta davant del mural de l’escala 3

A la part alta de diversos quioscos del Mercat de la Boqueria, hi ha instal·lada un seqüència temporal que abraça el període entre el 2005 i el 2006. Plasma l’enderroc de les últimes parades del mercat, a la plaça que fa cantonada amb el carrer de Jerusalem, i la posterior aparició del monestir.

‘Àngels nous’, a la Boqueria

Al vestíbul posterior de l’Escola Massana el mural està dedicat a la Dama de la Gardunya. Es tracta de la troballa arqueològica més antiga de la zona en les restes d’un enterrament neolític d’una dona jove.

Detall de la Dama de la Gardunya, a l’Escola Massana

Finalment el mural més a la intempèrie es troba a la sortida de l’aparcament subterrani de Gardunya, al carrer de l’Hospital. Les fotografies recullen l’excavació de la necròpolis neolítica situada davant dels Jardins del Doctor Fleming. També queda recollit el muntatge de l’exposició fotogràfica que va donar llum a tot el projecte.

L’únic fris fotogràfic exterior, al carrer de l’Hospital