L’artista Clara Vidal ha plasmat en els seus quadres els dissenys d’algunes de les professionals del moviment Bauhaus. Unes dones de principis del segle passat que, tot i haver revolucionat el món del disseny, en molts casos han caigut en l’oblit.

Per això Vidal, amb la seva pintura que combina oli, grafit i collage utilitzant la tècnica del “grattage”, vol fer justícia i homenatjar aquestes dissenyadores donant-les a conèixer a elles juntament amb les seves obres, que molts cops s’han atribuït a homes. L’exposició es pot veure fins al 26 de març al Centre Cívic Pere Pruna.

Dones del moviment Bauhaus

Lucia Schulz, Marianne Brandt i Eileen Gray són algunes de les artistes del moviment Bauhaus que Clara Vidal ha portat a l’actualitat per retre’ls homenatge. Els ha col·locat una mascareta i ha pintat els seus dissenys perquè tothom sàpiga que eren seus. “No es va fer justícia, i moltes de les seves obres han passat a nom dels marits, que compartien cognom, o fins i tot, estem convivint amb dissenys que no sabem que són d’elles”. Tot i que l’escola de disseny Bauhaus va comptar amb més de 400 dones, la majoria no són conegudes.

Clara Vidal ha portat algunes de les dones del moviment Bauhaus a l’actualitat, posant-los una mascareta

Les cadires, el centre de l’exposició

A l’artista Clara Vidal li ha agradat, des de sempre, el mobiliari i el disseny d’interiors. De ben petita ja dibuixava cadires, i de fet, bona part de l’exposició del Centre Cívic Pere Pruna se centra en les cadires de les dones Bauhaus, que són de disseny industrial i fetes amb materials com l’acer, deixant enrere les cadires artesanals de fusta que s’havien fet fins al moment. L’exposició també inclou més mobiliari, com ara catifes o una taula.

Eileen Gray, una dona avançada al seu temps

Fa uns cinc anys Clara Vidal es va adonar que molts mobles que li agradaven eren de l’arquitecta i dissenyadora de mobles irlandesa Eileen Gray i, a partir d’aquí, va començar a indagar en la seva vida. “Gray era de les més avançades del seu temps, s’ho qüestionava tot abans de dissenyar, i els seus dissenys són superactuals. Per exemple, la cadira inconformista és una cadira que només té un braç, perquè ella va pensar que tenies la llibertat de seure per on volguessis.” explica Vidal.

La cadira inconformista d’Eileen Gray

La casa E-1027, l’obra global de Gray

L’obra més coneguda d’Eileen Gray és la casa E-1027 al sud de França, que va construir per a ella i el seu amant i la creació dels seus mobles, que s’han convertit en una icona del disseny.

Una casa que va obsessionar el conegut arquitecte Le Corbusier, que sense el permís de Gray, va ocupar la casa, hi va pintar uns frescos a les parets i fins i tot hi va acabar morint.“Ell es va enamorar dels mobles d’ella, de l’arquitectura d’ella i se la va voler atribuir. És més, la casa de Roquebrune molta gent s’ha pensat durant molt temps que era obra d’ell.” explica Clara Vidal.

Actualment la casa E-1027, construïda als anys 20, està rehabilitada i es pot visitar. Amb els frescos de Le Corbusier inclosos.