La fotoperiodista Maria Contreras Coll ha copsat els efectes de la crisi del coronavirus en una exposició que es pot veure encara al claustre de la parròquia de Santa Anna. Són un seguit d’imatges, inspirades en la tasca social que es fa des d’aquest punt del barri Gòtic i centrades en la Meritxell Galindo, “un arquetip” que representa la problemàtica de moltes altres dones, segons ha explicat Contreras al programa ‘reset’, de betevé.

La fotògrafa barcelonina, exploradora del National Geographic, va conèixer la Meritxell a Santa Anna i es va sentir “impressionada” per la seva història: tant ella com el seu marit es van quedar sense feina i “es van veure al carrer”. Maria Contreras Coll considera que “la pobresa té rostre de dona” i ha explicat que sempre té una mirada de gènere en els seus treballs perquè “em vaig adonar que no tinc referents femenins en el món del fotoperiodisme“.

Gairebé no tinc referents femenins en el món del fotoperiodisme, la història de la fotografia ens ha arribat amb mirada masculina
Maria Contreras Coll, fotoperiodista i exploradora del National Geographic

En aquest sentit, la fotoperiodista ha lamentat que “la història de la fotografia ens ha arribat amb mirada masculina” i ha assegurat que “també era masclista, fins que vaig entendre que hem nascut en una societat patriarcal que s’ha de transformar“. Contreras ha fet diversos treballs sobre l’estigma social que suposa la menstruació per les dones al Nepal i sobre els abusos que pateixen les recol·lectores de fruita del sud d’Espanya, entre d’altres.