cartells propaganda electoral eleccions generals 2019

La xifra de ciutadans que han fet els tràmits per no rebre propaganda electoral a casa seva s’ha disparat en poc més d’una setmana, just quan s’ha conegut que hi haurà una repetició de les eleccions generals el 10 de novembre. Des del 15 de setembre (dos dies abans de la convocatòria d’eleccions) i fins al 23 de setembre 369.000 persones s’han donat de baixa al web de l’INE per no rebre propaganda electoral.

Aquest tràmit, el de sol·licitar no rebre la propaganda, es va estrenar el mes de març davant la convocatòria de les eleccions del 28 d’abril. Des de llavors i fins al 15 de setembre havien fet el tràmit 112.000 persones. Aquesta era l’única xifra que es coneixia fins dimecres. Segons ha pogut saber betevé, amb l’actualització de les dades, el total de persones que han decidit fer aquest tràmit ha crescut fins les 481.000.

Els ciutadans que vulguin decantar-se per aquesta opció tenen temps fins al 6 d’octubre, quan finalitza el període per no rebre publicitat per aquestes eleccions generals. L’INE envia una còpia als partits amb el cens electoral, tret que el ciutadà demani ser-ne exclòs.

Enviar la propaganda electoral als domicilis va costar en les eleccions de l’abril passat 30,5 milions d’euros. A la xifra s’hi han de sumar 28 milions d’euros per l’enviament de documentació electoral.

La repetició de les eleccions costarà 140 milions d’euros. Correus s’endú gairebé el 40 % del pressupost, més de 50 milions, per la tramesa als membres de les meses, el vot per correu i la propaganda dels partits.