Set dels nou detinguts durant l’operació ordenada per l’Audiència Nacional contra independentistes han passat la nit d’aquest dimarts a la comandància de la Guàrdia Civil a Tres Cantos, a Madrid. Segons els advocats, se’ls investiga per delictes de rebel·lió, terrorisme i tinença d’explosius. Previsiblement els detinguts prestaran declaració aquest dijous al matí al Jutjat d’Instrucció número 6 de l’Audiència Nacional.

Hi ha dues persones que ja van quedar en llibertat amb càrrecs aquest dilluns. Són un home i una dona que van ser detinguts a Sabadell i que van prestar declaració a la comandància de la Guàrdia Civil a la travessera de Gràcia, a Barcelona, al mateix punt on prop d’un miler de persones es van concentrar per protestar contra aquestes detencions.

Sense contacte amb els detinguts

Xavier Pellicer, l’advocat d’Alerta Solidària que s’encarrega de la defensa dels nou detinguts, ha denunciat que encara no ha pogut parlar amb les persones que han estat traslladades a Madrid. L’advocat assegura que això forma part de “l’estratègia de sembrar caos i por”. De fet, Pellicer ha explicat que encara no se’ls ha notificat quan es podran entrevistar amb els detinguts ni quan passaran a disposició judicial.

Alerta Solidària critica que s’estan vulnerant els seus drets. Les defenses, tot i que havien estat citades per poder veure els detinguts aquest dimarts a les 18.30 h, encara es troben a l’espera de poder contactar-hi segons han comunicat a les xarxes a mitja tarda.


En entrevistes a diversos mitjans de comunicació, Pellicer ha lamentat que l’Audiència Nacional actuï per perseguir delictes futurs que encara no han passat i ho ha qualificat de “guerra bruta comunicativa”. Ha afegit que això posa en dubte la presumpció d’innocència. L’advocat també ha explicat que la Guàrdia Civil ha confiscat material informàtic, ordinadors, tauletes, telèfons i llibretes, però no tenen cap informació que determini que tinguessin previst atemptar.