El seu uniforme, amb boina vermella i samarreta blanca amb el logo dels Guardian Angels, es veu d’una hora lluny. I, de fet, aquesta és la intenció perquè segons diuen la seva tasca és bàsicament dissuasiva. No volen fer justícia pel seu compte, asseguren. I s’emparen en el dret de qualsevol ciutadà de retenir una persona enxampada cometent un delicte flagrant. Només, això sí, fins que arribi la policia.

Nicole Orlando, membre dels Guardian Angels

“Som ciutadans que volem ajudar”, explica Nicole Orlando, àlies “Kiddo”, membre de la patrulla. “A més, tenim dret com qualsevol persona a detenir algú si el veiem cometent un delicte”, afegeix. Orlando critica les veus que els acusen de voler usurpar tasques de la policia: “No és cert, només volem ser més ulls per evitar delictes i avisar la policia”.

La patrulla de Guardian Angels de Barcelona existeix des de principis de setembre. Tots quatre membres viuen aquí de fa temps i van demanar permís al coordinador d’aquesta organització, nascuda al barri novaiorquès del Bronx a finals dels 70, per començar a operar a la nostra ciutat. Avui hi ha unes 130 patrulles d’aquest tipus repartides en 13 països.

Els quatre integrants de la patrulla de Barcelona treballen tots i actuen quan poden, en el seu temps lliure, sobretot els caps de setmana. Després d’unes primeres setmanes centrant-se sobretot en el metro, ara volen potenciar el patrullatge al carrer i col·laborar amb entitats veïnals.

La creació de patrulles com aquesta ha fet sortir nombroses veus crítiques. El Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia creu que és perillós que la ciutadania vulgui fer activament tasques policials. Els sindicats dels Mossos també les rebutgen perquè entre altres coses, diuen, poden crear una falsa sensació d’alarma al ciutadà.

Logo dels Guardian Angels

Una opinió que els Guardian Angels no comparteixen. Orlando defensa que “l’increment de la delinqüència és palpable en districtes com Ciutat Vella”, on viu. De fet assegura que ara se sent “més segura al Bronx que a Barcelona” i ho atribueix, en part, a la tasca dels Guardian Angels durant anys a Nova York.