Cinc comunitats de veïns del carrer de Manuel de Falla, a Sarrià, han impedit que obri portes el que hagués estat el primer club cannàbic terapèutic de la ciutat. Des que el mes de juny els veïns es van assabentar que s’havia llogat el local del número 5 del carrer per fer-hi un centre mèdic de teràpies medicinals amb cànnabis, van recollir més de 300 signatures en contra, que van presentar a l’Ajuntament. Desconfien que només es faci ús terapèutic del cànnabis i que no s’hi fumi.

Després de la pressió veïnal, els llogaters del local, Rucal West, han explicat a betevé que han tirat enrere el projecte i estan en procés de rescindir el contracte de lloguer, tot i tenir els permisos en regla. “Hem decidit no obrir el centre perquè entenem que els pacients són gent vulnerable i no els volem posar enmig de cap batalla”, diu Joan de Haro, director general de Rucal West.

Mateixa legislació que un club social

El que va fer  saltar les alarmes veïnals va ser la instal·lació d’una xemeneia, que els va fer pensar que es fumaria a l’interior del local. Els llogaters asseguren que a l’establiment no es fumaria sinó que es consumiria el cànnabis de forma vaporitzada o per via oral, que és com es recomana de forma terapèutica, però que es veien obligats a instal·lar una xemeneia per obtenir la llicència de club social cannàbic, ja que la normativa no preveu una per a l’ús terapèutic.

Els veïns, però, no se’n fien. “El permís que necessiten per un centre mèdic és el d’un club social de consumidors de cànnabis” explica en Joan, un dels veïns contraris, “un cop tens la xemeneia i el permís de club social de consumidors de cànnabis, tota la resta és paper mullat, pots fer el que vulguis”. 

300 clubs cannàbics socials, però cap de terapèutic

Des de Rucal West diuen que és important crear un club cannàbic terapèutic a Barcelona perquè els malalts puguin obtenir i consumir cànnabis de forma controlada. Per això, afirmen que després d’aquest entrebanc seguiran buscant un altre espai on poder obrir-lo.