Finalment, ni les negociacions entre el PSOE i Unides Podem, ni l’última oferta de Ciutadans, ni els contactes telefònics “in extremis” del PSOE amb el PP, Cs i Unides Podem no han evitat la repetició electoral. El president del Govern espanyol en funcions, Pedro Sánchez, ha dit que l’única sortida possible és la repetició electoral, resignat davant la falta de suports suficients per ser investit.

“Ho hem intentat tot i ha estat impossible”, ha dit Sánchez, i ha explicat que han ofert cinc propostes diferents per obtenir el suport d’Unides Podem per formar un govern progressista. Però ha admès que “no hi ha base ni garanties perquè no es produeixi una altra investidura fallida” al Congrés dels Diputats.

“Els espanyols van parlar molt clar en les eleccions de l’abril i del maig”, ha dit Sánchez, i ha afegit que “dos partits de dretes i un d’esquerres han volgut bloquejar la formació d’un govern”. El president en funcions ha fet una crida a la resta de partits perquè “acceptin el lloc en què els van deixar els resultats electorals” i ha demanat als espanyols “que ho diguin encara més clar”, en una crida velada perquè votin el PSOE i li facilitin la formació d’un govern després del 10 de novembre.

Sense candidat a la investidura

La compareixença de Sánchez s’ha produït després que el rei Felip VI no ha proposat cap candidat a la investidura. Ho ha anunciat la monarquia espanyola en un comunicat, després de la ronda de consultes organitzada pel rei Felip VI per desencallar la situació política. “No existeix cap candidat que disposi dels vots necessaris perquè el Congrés dels Diputats li atorgui la confiança” necessària per sortir escollit president del Govern espanyol, recull el comunicat de la Casa del Rei. Felip VI ha comunicat la seva decisió a la presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet.