L’Escola Vedruna Gràcia, al carrer Gran de Gràcia, està immersa en un procés de reforma. L’objectiu és construir un nou edifici a la mateixa ubicació per incrementar els espais del centre. Per tirar endavant el projecte, es va preveure enderrocar-ne la façana històrica principal, però finalment s’ha decidit conservar-la. Per fer-ho, s’ha traslladat a la part posterior del centre, al carrer de Pérez Galdós.

La façana històrica, al carrer de Pérez Galdós

El trasllat, pedra a pedra, s’ha fet durant aquest estiu. Ha estat gràcies a un acord entre Patrimoni, el districte de Gràcia i l’escola que ha permès salvar aquesta façana del 1905. “Es considera que té un valor històric, un valor dins del seu entorn i vam creure que a part de l’aspecte emocional que representa per a tots els alumnes que han passat per aquesta porta, valia la pena fer l’esforç per conservar-la” apunta el director de l’escola, Joan Hueso. El centre també manté espais històrics a l’interior, que ha readaptat a les necessitats educatives actuals.

Bé d’interès documental

La façana salvada està catalogada com un bé d’interès documental, que significa que es pot enderrocar, però abans s’ha de fer un estudi complet perquè en quedi constància. Tot i això, s’ha considerat que era part de la fisonomia del barri i s’ha conservat. De fet, Gràcia està tenint cura del seu patrimoni històric amb la revisió del catàleg. Després d’enumerar cada pedra, s’ha pogut instal·lar a la part posterior, que ja és la seva nova ubicació.

Pel davant, el nou edifici tindrà una façana nova i es convertirà en la primera illa de cases de Gran de Gràcia que s’enretira seguint les indicacions del Pla General Metropolità, per això “l’accés a la vorera serà molt més ample” assegura el director.

El nou edifici de Vedruna Gràcia acollirà batxillerat i una escola d’hostaleria i ampliarà la capacitat a 1.300 alumnes. Està previst que els treballs acabin al mes de febrer.