La parròquia de Santa Anna ha programat, per tercer cop el 2019, tres dies de revisions mèdiques per a sensellar. Un autèntic consultori, liderat per l’Hospital Universitari Sagrat Cor, s’instal·la des d’aquest dimarts al claustre de l’edifici per atendre les persones sense sostre que s’acostin a l’església a resguardar-se, menjar o descansar. En coincidir amb època de fred, enguany els professionals també posaran vacunes contra la grip.

Tres dies per tenir cura de la salut

Les revisions mèdiques es faran fins al 14 de novembre, de les 9 a les 18 h. Al claustre de Santa Anna s’habiliten diversos espais que emulen un hospital real, com ara una àrea de triatge a l’entrada o petits consultoris per a cada especialitat: medicina interna, podologia, oftalmologia, psiquiatria, etc. També hi ha una sala d’atenció al pacient per tramitar targetes sanitàries a aquelles persones que no en disposin i hi tinguin dret.

A més, a les dones que ho vulguin, les atén un ginecòleg i els fan ecografies. Segons Jordi Delàs, metge de l’Hospital Universitari Sagrat Cor, “l’experiència de posar-se a disposició de la gent que viu al carrer és útil“. “L’excedent de professionals i recursos d’hospitals i centres sanitaris els posem a la seva disposició”, afegeix. Els metges també curen ferides i contusions. De fet, els darrers mesos, els Mossos d’Esquadra es mouen pels entorns de Santa Anna per evitar conflictes i baralles.

Un odontòleg visitant un jove al claustre de la parròquia de Santa Anna

El projecte es va iniciar a principis d’aquest any per complementar l’hospital de campanya que ja funciona a la parròquia. Des del 2017, tenen un espai obert cada dia durant unes hores perquè les persones que dormen al ras a Barcelona puguin dormir-hi, descansar del fred i alimentar-se. Els professionals de l’Hospital Universitari Sagrat Cor ja els van passar visita els mesos de febrer i juny.

El fred els ha agafat desprevinguts

Aquest novembre el fred ha vingut de cop, i això ha agafat desprevinguts els usuaris de l’hospital de campanya de Santa Anna, que al matí hi buscaven esmorzar i un lloc per resguardar-s’hi. La responsable de la iniciativa, Viqui Molins, afirma que l’afluència de gent ha augmentat els darrers dies. Entre les persones que s’hi acosten, segons Molins, cada vegada hi ha més joves estrangers extutelats per la Generalitat, i també algun menor d’edat.