Les mesures per frenar el coronavirus han contribuït a reduir en gran mesura els casos de grip, però també d’altres afeccions, com ara el virus sincític respiratori, molt freqüent sobretot entre els infants. Així ho ha constatat al programa ‘reset’, de betevé, el Dr. Xavier Martínez, cap de secció del Servei de Medicina Preventiva i Epidemiologia de l’Hospital de la Vall d’Hebron.

Ara mateix, de casos n’hi ha pocs, segons Martínez, que ho subratlla com una circumstància molt estranya, ja que “normalment les temporades hivernals comencen amb un increment de casos del virus sincític respiratori”. I, tot just després, “acostumava a venir l’increment de casos de grip”. Sorprenentment, però, “aquest any no hem tingut transmissió ni de virus respiratori sincític ni de grip“.

Els nens, menys transmissors

Per la seva banda, el portaveu del Sindicat d’Infermeria SATSE, David Carbajales, també ha constatat la disminució dels casos d’aquesta malaltia entre els infants. “Quan treballes a pediatria, acabes agafant els mateixos virus que ells“, ha explicat, i “el sincític abans passava molt a l’adult des del nen i ara és al revés”. Carbajales, però, ha celebrat la “sort” que “el nen no és un gran transmissor del coronavirus, com sí que ho era de grip i de sincític“.

La mascareta

Pel que fa als motius d’aquest descens tant de la grip, com d’altres virus, Martínez creu que “no hi ha una causa exclusiva“. El també coordinador de la campanya de vacunació contra la grip de la Vall d’Hebron ha assenyalat els “canvis en relació amb la política preventiva en la transmissió de virus respiratoris“, començant pel fet que “abans no portàvem mascareta“. Per Carbajales, hi ha “menys transmissió social” de totes les malalties infeccioses perquè “la gent no socialitza tant“.

La vacunació contra la grip

Un altre factor important és també que “aquest any, hi ha hagut més vacunació antigripal“. El nombre de vaccins s’ha incrementat en un 40 %, segons els experts. Martínez ha assegurat que “hem passat de cobertures d’entre el 30 % i el 35 % a més del 50 %“, entre d’altres, perquè la vacuna ha tingut una “acceptació” més gran.

Baixen les vendes d’antigripals

Com a conseqüència de tot plegat, les farmàcies han notat una disminució de vendes de medicaments per fer front a la grip, sobretot antitèrmics. “Estem venent una quarta part d’aquest tipus de productes“, ha assegurat a ‘reset’ Marta Gento, propietària de la farmàcia Gento, mentre que “ens demanen més medicaments per millorar el sistema immunitari“, alhora que han augmentat les consultes sobre el dèficit de son i l’estrès.