Votant dipositant el vot en una urna

La Taula del Tercer Sector Social reclama unes eleccions “segures” i “accessibles” per a tots els electors, i especialment per a aquelles persones que formen part de col·lectius vulnerables i que tenen “un risc alt de contagi”, com les persones grans i les que tenen algun tipus de discapacitat o malaltia. Amb la data provisionalment fixada en el 14 de febrer, la Taula, que agrupa més de 3.000 entitats que treballen en el tercer sector, demana al govern que implanti mesures per garantir que tothom pugui “exercir el dret a vot sense posar en risc la seva salut”.

Entre les propostes, aposten per facilitar el vot no presencial, tant a les persones vulnerables com als qui estiguin contagiats de coronavirus, en siguin contactes estrets o tinguin símptomes. En cas que no sigui possible i que s’hagi de votar presencialment, es mostren partidaris de fixar franges horàries, juntament amb altres mesures, com prioritat d’entrada o bé que hi hagi cues i espais diferenciats.

D’altra banda, la taula recorda a la Generalitat que té l’obligació que les eleccions siguin accessibles i de fàcil comprensió per a tothom i que ha de facilitar els “suports necessaris” per garantir el dret a vot de tota la ciutadania. A més, remarquen que “en aquest context d’excepcionalitat, encara s’han de reforçar més les accions d’acompanyament”.