El telèfon de prevenció del suïcidi que l’Ajuntament va posar en marxa a l’agost ha rebut més de 1.800 trucades, entre les quals 48 per casos imminents o en curs, segons dades del consistori. El 23 % de les trucades les van fer persones menors de 29 anys.

En la línia del Codi Risc Suïcidi (CRS) de Catalunya, que ja va posar de manifest l’augment de les temptatives de suïcidi entre els menors, l’Ajuntament ha remarcat que al conjunt de Catalunya s’ha passat dels 473 intents del 2019 a 601 el 2020. Segons el director de l’Institut de Neuropsiquiatria i Addicions (INAD), Víctor Pérez, “en els darrers mesos del 2020 i els primers del 2021 pràcticament s’han duplicat: si n’hi havia 40 cada mes en gent jove, ara n’hi ha 60 o 70″.

WhatsApp per a la prevenció del suïcidi

Amb aquestes dades sobre la taula, el suïcidi, especialment entre els joves, serà un dels focus en què es continuarà posant l’atenció. Per dirigir-se específicament al col·lectiu, l’Ajuntament habilitarà una línia de WhasApp per donar atenció immediata i semblant a la que ja s’ofereix per telèfon. La decisió s’ha pres per arribar amb més facilitat als afectats, ja que, segons les dades que ha donat el consistori, el 97 % dels joves no utilitzen el telèfon per trucar. A més, també es crearà una aplicació mòbil amb informació.

Tres milions per reforçar el pla de xoc

Després de fer un balanç del Pla de xoc en salut mental de Barcelona, que es va posar en marxa el 2020 per fer front a les situacions derivades del coronavirus, l’Ajuntament ha decidit reforçar-lo amb tres milions d’euros i noves línies d’actuació. La regidora de Salut, Envelliment i Cures, Gemma Tarafa, ha parlat de “crisi sense precedents” també en l’àmbit de la salut mental i emocional. A més de la línia de WhatsApp, també s’activarà un programa de suport a tots els districtes, amb persones que actuaran com a “antenes de salut emocional” i es crearan sis punts d’atenció psicològica per a adults. En aquesta mateixa línia, s’elaboraran plans de prevenció i millora de la salut mental en quatre barris prioritaris, el primer dels quals serà la Zona Nord del districte de Sant Andreu.

Segons l’Ajuntament, quan es va posar en marxa el pla “hi havia senyals que feien preveure un increment del malestar emocional“, una premissa que, un any després, s’ha confirmat. El confinament va fer augmentar les consultes per salut mental i, en el cas concret de joves i adolescents, l‘increment ha estat del 138 %. El consistori remarca que, un any després del confinament domiciliari, hi ha més trastorns alimentaris, consum de psicofàrmacs i crisis d’angoixa.