La desconstrucció del Mercat de Sant Andreu ha deixat la plaça del Mercadal buida i lluminosa després de més d’un segle. El nou aspecte ha fet que veïns i comerciants es preguntin si cal construir-hi el mercat nou o valdria la pena conservar l’espai com a plaça. Per això, demanen obrir un període de reflexió per debatre la qüestió, quan les obres del nou mercat estan a punt de licitar-se. De la seva banda, els paradistes, que ara estan en una carpa provisional, ho tenen clar: el Mercat de Sant Andreu es farà a la plaça del Mercadal.

Obrir un període de reflexió

L’Associació de Veïns, Propietaris i Comerciants de la Plaça del Mercadal es va constituir fa dos anys, quan es va engegar el projecte del mercat nou. L’entitat proposa ara obrir un període de reflexió sobre si realment cal construir el mercat nou al mateix espai o si es podria conservar el conjunt patrimonial només com a plaça. El president de l’associació, Joan Damià, creu que els veïns i comerciants de la plaça i dels carrers adjacents tenen dret a opinar. “Dins de l’associació hi ha gent que vol mercat, però d’altres volen només la plaça. Veient com de maca està ara sense mercat ens ha sorgit el dubte. De fet, hi ha molts veïns que estan tan contents amb la plaça buida que no volen que s’hi construeixi res més”, diu Damià. La junta de l’entitat no té comptabilitzats quants socis tenen perquè es tracta d’una entitat oberta a tots els veïns i comerciants de l’entorn i no cal pagar cap quota per adherir-se. De fet, diu Duran: “L’entitat es dissoldrà quan el projecte s’acabi”.

Els paradistes del mercat, en calma

L’Institut de Mercats de Barcelona ha anunciat que, en unes setmanes, s’obrirà la licitació per la construcció del mercat de Sant Andreu nou. Els paradistes, que treballen a la carpa provisional situada al carrer de Sant Adrià des del novembre del 2017, asseguren no estar gens preocupats pel debat veïnal i asseguren que el mercat es farà. Elisenda Pons, presidenta de l’Associació de Venedors del Mercat de Sant Andreu, està convençuda que el futur mercat agradarà a tothom. “Serà de vidre, transparent i deixarà passar més la llum que el que teníem abans. Darrerament hem sentit moltes coses. Que si es farà un pàrquing, que si un poliesportiu, que si es col·locarà una font a la plaça. L’únic que s’hi farà serà el mercat”, afirma. Està previst que el mercat nou serà una realitat a finals del 2020.

Una plaça amb porxades que caldria reformar

La plaça del Mercadal és una de les cinc places porticades que hi ha a Barcelona. La plaça és d’estil neoclàssic i data de mitjans del s. XIX. Consta d’uns porxos que serveixen de base d’edificacions d’habitatges de fins a tres altures. La plaça era el centre neuràlgic de la vida comercial de l’antic poble de Sant Andreu de Palomar. El 1914 es va finalitzar la construcció del Mercat de Sant Andreu al centre de la plaça, que va estar en servei fins que el 2017 es va traslladar provisionalment amb la intenció de fer-hi un de nou.

Les porxades s’han rehabilitat en tres ocasions, la darrera fa uns 20 anys. Amb el projecte del nou mercat, veïns i comerciants creuen que caldria també millorar l’estat del terra i de les columnes, ja que estan molt deteriorats. La incertesa, però, és qui ha d’assumir la despesa, ja que els porxos són dels propietaris però el seu ús és públic. L’Associació de Veïns, Propietaris i Comerciants de la Plaça del Mercadal es reunirà en breu amb el districte de Sant Andreu i amb Paisatge Urbà per parlar de com es finançarà la reforma dels porxos de la plaça. En principi, l’Ajuntament pagarà la rehabilitació de les columnes i dels arcs però els propietaris haurien de pagar la reforma de les façanes.