La Casa de la Misericòrdia és l’espai de la discòrdia. De la discòrdia perquè se’l disputen el MACBA, per ampliar-hi allà el museu, i el departament de Salut per, construir-hi allà el nou CAP Raval Nord. Ha quedat palès aquest dimarts al programa ‘bàsics‘ després que n’hagin parlat els portaveus de les plataformes + MACBA + Cultura, Joan Anton Maragall d’una banda, i Iñaki Garcia de la plataforma CAP Raval Nord digne! de l’altra.

El portaveu de la plataforma pro museu, Joan Anton Maragall, ha explicat que “és possible fer l’ampliació del CAP en un edifici annex” i ha deixat clar que no s’oposa a la construcció d’un nou ambulatori al Raval. Ha destacat que totes dues necessitats són compatibles. Ara bé, l’espai no ho és, de compatible. Maragall ha especificat que, per a l‘ampliació del MACBA, “només hi ha aquesta opcióla Casa de la Misericòrdia– perquè no hi ha més edificis adjacents” i descarta la darrera proposta alternativa de l’Ajuntament: la capella dels Àngels.

 

El MACBA mira cap a l’Ajuntament

De fet, les mirades del MACBA se centren en el consistori, a qui consideren “responsable” d’un conflicte que està enrocat. Joan Anton Maragall considera que “el primer error va ser cedir un solar amb un ús concretat i pactat a CatSalut, que el destinarà a una altra cosa”. En aquest sentit, el portaveu de la plataforma ha exigit a l’Ajuntament que “ofereixi a CatSalut un espai diferent” i que rectifiqui amb “una decisió conscient”.

Els veïns, “en un debat polititzat”

Molt diferent ho veuen els veïns del Raval. Afirmen “sentir-se en el centre d’un debat polititzat”, i en tot cas, defensen que “si Salut ha triat la Casa de la Misericòrdia, confiem que és una decisió ben argumentada”, explica Iñaki Garcia, portaveu de la plataforma CAP Raval Nord digne!. En aquest sentit, Garcia defensa que “el MACBA no és una prioritat social per al Raval” i afegeix que “el MACBA no pot passar al davant d’un CAP, han de cedir”, remata.

És per això que l’entitat ha recollit signatures i ha sortit al carrer amb la idea de pressionar l’Ajuntament perquè revoqui l’acord que va signar el 2013 amb el patronat del MACBA a partir del qual li cedia la Casa de la Misericòrdia.