Les escoles i instituts de Barcelona fan un salt endavant per millorar els menús escolars i fer-los més saludables. Una quarantena de centres educatius de la ciutat ja ofereixen als dinars menys carn vermella, més proteïna vegetal, i aliments de proximitat i temporada.

És l’aspecte més destacat del projecte municipal impulsat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) per millorar l’alimentació infantil, després de constatar (a través d’una enquesta escolar) que un 80 % dels menors no mengen les quantitat recomanades de fruites i hortalisses i que el 40 % d’adolescents fan un consum excessiu de carn. Xifres preocupants que es tradueixen en un 13 % d’obsesitat infantil entre els nens de vuit i nou anys de Barcelona.

Aposta pels productes ecològics i de proximitat

Per impulsar una alimentació més saludable als centres educatius, l’Ajuntament va posar en marxa l’any passat aquest projecte a sis escoles (un total de 1.655 infants). Ara s’arriba a 38 escoles i instituts, que suposen un 10 % dels 388 centres educatius amb servei de menjador que hi ha a la ciutat.

Al centenar d’escoles bressol municipals (EBM) ja s’ofereixen menús amb més productes ecològics, de proximitat i amb més proteïna vegetal.

safata de menjar escolar amb macarrons i hamburguesa vegetal

Buscar alternatives a la carn

A la pràctica, la proposta implica substituir algun dia a la setmana la carn vermella o processada per alternatives que aportin proteïnes d’origen vegetal com els llegums o les hamburgueses vegetals. En alguns casos es proposa introduir-hi el tofu o el seitan (producte alimentari elaborat amb gluten de blat barrejat amb aigua i salsa de soja). En línies generals es recomana a les escoles menjar un màxim de sis cops carn vermella al mes.

També s’ofereix més amanida com a guarnició i fruita fresca per a postres, i s’aposta per utilitzar l’oli d’oliva per amanir i cuinar i oferir també productes integrals als menús.

Reduir l’impacte ambiental del consum de carn

L’Ajuntament subratlla que, a banda de promoure l’alimentació saludable, aquest programa busca frenar l’impacte mediamiental i l’emissió de gasos contaminants que provoca la producció de carn a les granges. El programa Menjadors escolars més sans i sostenibles s’adreça a centres educatius públics, concertats i privats d’educació infantil i primària i d’educació secundària amb servei de menjador, que decideixen de forma voluntària si volen inscriure-s’hi. Se’ls fa un assessorament i acompanyament en el procés.

El projecte s’inclou en la declaració d’emergència climàtica de la ciutat i en línia amb la designació de Barcelona com a Capital Mundial de l’Alimentació Sostenible 2021.