Tofu alternative vegetal carn vermella

Al mercat cada cop hi ha més alternatives vegetals per reduir el consum de carn vermella. És el que popularment es coneix com a carn vegetal i es tracta de productes amb un alt contingut en proteïnes i baixos en calories. Saps quins aliments pots trobar al mercat i que són proteïna vegetal? Et donem 7 alternatives per combinar-los a la teva dieta amb plats d’origen animal.

1. El tofu, la carn vegetal més coneguda

El tofu és una de les carns vegetals més conegudes. Té una textura semblant al formatge i s’elabora a partir de la barreja de llavors de soja amb aigua i productes solidificants. El tofu es pot menjar en cru o cuinar-lo en forma d’hamburguesa, mandonguilles o estofat.

Broqueta de tofu al forn

2. El tempeh, una alternativa amb més proteïnes

El tempeh és un producte d’origen oriental que sorgeix a partir de la fermentació de les llavors de soja amb un fong conegut com a rhizopus. Té més proteïnes i fibra que el tofu i el pots afegir a les teves sopes o com a farcit de canelons.

Tempeh fregit

3. Soja texturizada per substituir la carn picada

La soja texturizada s’obté a partir de la farina d’aquest llegum i no conté ni additius ni colorants. Com tots els anteriors, és un aliment ric en proteïnes i amb poc greix. A la cuina, la soja texturitzada s’utilitza com a substitut de la carn picada. Un cop hidratada és un ingredient ideal per preparar canelons, salses bolonyesa, hamburgueses o albergínies farcides.

Pots amb soja texturizada

4. El seitan, un producte no apte per a celíacs

Elaborat a partir de proteïna de blat, el seitan és una bona alternativa per reduir el consum de carn vermella. Es pot menjar en cru o com si fos un filet de carn. Per tant, es pot fer a la planxa, arrebossat o guisat. No és apte per a celíacs.

Seitan amb verdures una alternativa a la carn vermella
Plat de seitan acompanyat de verdures

5. Més cigrons i menys carn vermella

Els cigrons són un llegum perfecte per reduir el consum de carn. Contenen 19 grams de proteïnes per cada 100 grams de producte. Te’ls pots menjar en forma d’estofat, com a amanida o en forma de d’hummus.

recepta hummus
Plat d’hummus elaborat a base de cigrons

6. La quinoa, un “superaliment” ric en proteïna

La quinoa és considerada un “superaliment” per la seva aportació de fibra, minerals i vitamines. Es consumeix de forma molt similar a la d’altres grans com l’arròs. La pots utilitzar per fer-te un plat principal o com a complement d’altres plats.

Amanida de quinoa
Plat d’amanida de quinoa

7. L’heura, un aliment elaborat a Barcelona

L’heura és un producte creat a l’empresa barcelonina Foods for Tomorrow. Segons els seus credors, és una carn 100 % vegetal, feta amb soja texturizada, oli d’oliva, aigua, sal i espècies. Pot cuinar-se en forma d’hamburguesa, de nugget o com a ingredient d’una pizza.