A partir del mes de desembre, 50 ciutadans voluntaris acompanyaran i donaran suport a menors no acompanyats, coneguts com a MENA, en el seu dia a dia i els ajudaran a reinserir-se en la societat. Es tracta d’un nou projecte de mentoria amb la qual la Generalitat treballava des de feia mesos. Aquest dimarts però el secretari d’Igualtat, Migracions i Ciutadania, Oriol Amóros, ha avançat a ‘El matí de Barcelona’, de betevé 91.0 que l’inici del programa és imminent. A hores d’ara, la Generalitat ja té seleccionades una cinquantena de voluntaris que s’estan formant sobre mentoria i aviat es faran les parelles amb els menors. La intenció és iniciar el projecte, en fase de prova pilot, aquest desembre, tant a la ciutat de Barcelona com a Girona.

“El repte és que deixem de pensar en MENA i pensem en el Joseph o l’Ahmed”, ha dit Amorós, que ha explicat que la mentoria es basarà a “fer d’oncle”. “Un dia a la setmana quedaran una tarda per parlar una estona, orientar i acompanyar aquests nois perquè esdevinguin ciutadans”, ha explicat el secretari.

Inspirat en el projecte per als refugiats

Aquest programa per als MENA es basa en l’èxit que ha tingut el projecte de mentoria per als refugiats que es va iniciar el gener del 2017. Ara fa un any que aquesta iniciativa està en marxa i fins ara hi han participat 451 mentors i 251 persones refugiades. Per això, part dels voluntaris que participaran en la mentoria per a menors no acompanyats provenen de la mentoria de refugiats. La resta són o bé persones que provenen de comunitats islàmiques o bé altres ciutadans voluntaris.

Segons ha explicat Amorós en un debat amb educadors i membres de les comunitats islàmiques, el 81 % dels menors no acompanyats que arriben a Catalunya provenen directament de casa seva, sobretot del Marroc, mentre que el 19 % han viscut períodes llargs al carrer i tenen poques possibilitats d’arribar perquè “no tenen forces”. Aquest any, a Catalunya han arribat 3.000 infants i adolescents, cosa que ha desbordat els centres de menors i ha fet que alguns hagin dormit moltes nits a les comissaries dels Mossos d’Esquadra.