Durant dues setmanes del mes de novembre, 24 agents de la Policia Nacional han comparegut davant del Jutjat d’Instrucció número 7 de Barcelona investigats per les càrregues del referèndum de l’1 d’octubre a Barcelona. Tots els agents, entre els quals hi ha quatre alts comandaments, han donat explicacions sobre la intervenció policial a vuit centres escolars que van ser punts de votació: l’Escola Mediterrània, a la Barceloneta; a l’Institut Pau Claris, a l’Eixample; a l’Escola Pia de Sant Antoni; a l’Escola FEDAC Horta; a la Dolors Monserdà; a l’Àgora; a la Infant Jesús i a la de Ramon Llull.

    • 13 de novembre: quatre agents

Ha declarat el cap de l’operatiu de l’Escola Mediterrània i de l’Escola Pia Sant Antoni, que ha assegurat que “cap actuació va ser antireglamentària” i ha posat en dubte que els ferits tinguessin sang a la cara. També ha comparegut un sotsinspector per suposadament haver agredit Alejandra Rayas a l’ull a l’escola Mediterrània i d’haver torçat els dits i empentat escales avall Marta Torrecillas.

Sobre el primer cas, el policia no s’ha reconegut en les imatges i en el segon ha negat empentar Torrecillas. També han declarat dos agents més que van actuar a l’institut Pau Claris.

    • 14 de novembre: quatre agents

En aquesta compareixença, els agents han justificat els cops de porra al tors i al cap a alguns ciutadans que hi va haver a l’escola Dolors Monserdà-Santapau. Han explicat que no existeix un protocol d’ús dels bastons policials dins el cos de la Policia Nacional i que, en tot cas, els poden utilitzar en legítima defensa o bé quan rebin l’ordre d’un comandament superior. No han especificat però quines ordres van rebre ni qui els les va donar.

Concretament, han declarat un inspector i un agent de l’escola Dolors Monserdà-Santa Pau i dos caps del dispositiu als centres FEDAC Horta i Infant Jesús. Un d’aquests últims ha dit que dos dies abans del referèndum, els van reunir per repartir-se els centres on actuarien i que ell n’era el responsable d’una desena, tot i que finalment van acabar actuant a només quatre.

    • 16 de novembre: tres agents

En aquestes declaracions sobre les càrregues a l’escola Àgora (a Nou Barris), un dels agents ha admès que alguns policies van colpejar al cap als ciutadans, però ha negat ser l’autor dels sis cops al cap que va rebre Albert Pesquer. A més d’ell, els altres dos agents han justificat l’actuació policial perquè van trobar un “ambient d’hostilitat i d’odi” per part dels concentrats.

    • 20, 22 i 23 de novembre: 13 agents

Aquest dimarts han declarat quatre escopeters que van intervenir en les càrregues a l’escola Ramon Llull. Segons fonts judicials, tots els agents han justificat utilitzar pilotes de goma per l’ambient d'”odi extrem” dels concretats. L’advocat de dos d’ells ha posat en dubte que Roger Español quedés ferit per una pilota de goma. De fet, ha dit que podria haver estat “alguna altra cosa”.

Dimecres han declarat quatre escopeters més. Abans de les declaracions però, el jutge ha traslladat a les parts l’informe forense de Roger Español que acredita que la pèrdua de visió d’un ull va ser per l’impacte d’una pilota de goma.

Divendres han declarat els màxims comandaments de l’operació a Ramon Llull. Tant l’inspector com el sotsinspector s’han contradit en els llançaments de les pilotes de goma.