Mecànics, electricistes o pescadors, però abocats a estendre la manta o a no tenir feina. El Sindicat Popular de Venedors Ambulants ha criticat aquest divendres el dispositiu policial conjunt que, des de l’estiu, s’ha instal·lat al litoral per dissuadir-los. Els portaveus Aziz Faye i Lamine Sarr asseguren que la pressió dels cossos de seguretat els ha portat a la marginalitat perquè, des que l’operació va arrencar, a finals de juliol, la majoria de manters no treballen i ho pateixen les seves famílies.

A principis d’agost, l’Ajuntament i el sindicat van crear una taula de negociació que teòricament havia de donar lloc a propostes laborals alternatives. Malgrat les bones intencions, Faye afirma que no els han fet arribar cap tipus de solució. El consistori explica que en la propera reunió, prevista per a finals d’octubre, hi haurà novetats. Revela que les darreres setmanes diversos equips municipals han estat treballant en mesures per impulsar alternatives sociolaborals per al col·lectiu.

Un manter exhibeix un cartell en què s’hi llegeix “artista”.

“Exigim [a l’Administració] que busqui sortides i que entengui que som persones. L’única solució per a nosaltres és estar venent al carrer”, lamenta Faye. D’altra banda, ha rebutjat que se’ls relacioni amb la inseguretat a la ciutat. “La delinqüència i els robatoris no han disminuït des que s’ha engegat el dispositiu policial”, ha aclarit. Precisament també han carregat contra el tinent d’alcalde de Prevenció i Seguretat, Albert Batlle, per fer gala d’aquest dispositiu conjunt entre la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i la Policia Portuària al litoral.

Cada setmana oferiran els seus oficis a la Barceloneta

El Sindicat Popular de Venedors Ambulants recorda que els manters van aprendre un ofici al seu país d’origen, i s’han encarregat de ressaltar-ho amb una posada en escena insòlita. En l’atenció a periodistes d’aquest divendres, membres del col·lectiu portaven cartells a les mans amb el nom de la seva professió: mecànic, electricista, metge i, sobretot, pescador. Han exposat a terra diferents fotografies amb mostres de les feines que havien fet.

manters oficis
Fotografies de manters dedicant-se als seus oficis.

Amb tot, lamenten que, quan van arribar a Barcelona, el seu objectiu no era dedicar-se a la venda a la manta, sinó a la professió per a la qual s’havien format. Per això, han anunciat que a partir d’ara cada setmana se situaran a la Barceloneta per oferir els seus oficis a qui ho necessiti. Sarr ha apuntat que la dificultat d’obtenir permís de treball i la rigidesa de la llei d’estrangeria els porta a optar per la via ràpida i escollir feines com la venda ambulant.