Episodi de violència racista a la plaça de Joan Peiró, a Sants, aquest dijous a les 20 h. Un home ha gravat amb el mòbil les imatges d’un home ―que ja ha estat arrestat― i una dona que agredeixen verbalment un individu de pell negra. L’autor del vídeo és Xavier O’Callaghan, que ha fet un fil al seu compte de Twitter @x_oc_r amb les imatges per denunciar els fets. En el vídeo es veu la víctima asseguda en un banc públic i dues persones al banc del costat que l’increpen. Li diuen “al teu puto país, amb els micos”“marxa d’aquí ja, hòstia”. Els insults segueixen: “Estem aquí nosaltres, marxa” i “estàs molestant”. “M’aixeco i et foto dues bufetades”, se sent com li diu ella.

Els Mossos han detingut l’agressor

Finalment la víctima marxa del banc. La persona que ha difós el vídeo ha denunciat els fets als Mossos d’Esquadra, i els ha fet entrega de les imatges, que s’utilitzaran per a la investigació del cas. Els Mossos han confirmat la detenció de l’home, de nacionalitat espanyola i barceloní de 43 anys, a qui se l’acusa d’un delicte contra l’exercici de drets fonamentals i les llibertats públiques. Els Mossos han posat les diligències en coneixement de la fiscalia de delictes d’odi i discriminació.

La víctima ha explicat als agents que estava assegut en un banc quan l’agressor el va començar a insultar i increpar sense que hi hagués hagut cap interacció prèvia i sense conèixer-lo de res.

L’any passat es va produir una agressió racista verbal i després física al metro de Barcelona que es va denunciar també a través de les xarxes socials. L’Ajuntament es va personar com a acusació particular. De fet el racisme encapçala els casos de discriminació de l’Oficina per la No Discriminació del govern municipal.