Al llarg de la fase de testimonis del judici del procés, van declarar ciutadans que van ser a diversos col·legis electorals durant el referèndum de l’1 d’octubre i van viure la jornada i la intervenció que, en alguns casos, hi va fer la Policia Nacional per requisar les urnes i aturar la votació. Part d’aquests testimonis, a més, van ser ferits per la policia i van declarar al Suprem. A continuació en recollim tres que van ser a escoles de Barcelona.

“Em va agafar pels testicles”

Pere Font va ser a l’Escola Víctor Català, a Nou Barris, on van resultar ferides sis persones. Davant el magistrat Marchena va explicar que la Policia Nacional va agafar-lo pels testicles i el va deixar caure a terra. Relata, també, que va recriminar l’actuació a un agent i que aquest va dir-li: “Ens han ordenat que fem això”. El jutge investiga cinc policies per l’actuació en aquest centre.

“Em va estavellar contra terra”

Maria Lluïsa Carrillo va viure l’1-O des de l’Escola Estel, al barri de Sant Andreu. Explica que un policia nacional la va tirar al terra i es va fracturar la pelvis. Davant de Marchena, relata el temps que va necessitar de recuperació amb contundència, moment en què el president de sala li va demanar que es calmés. Ella va contestar-li: “Estic tranquil·la. Estic indignada que és una altra cosa”.

Per a aquesta intervenció, hi ha tres comandaments de la Policia Nacional investigats, que davant el jutge van defensar que l’ús de la força va ser mínima i imprescindible. 18 persones van resultar ferides en aquest centre.

“El meu mòbil el té la Policia Nacional”

Esther Raya estava asseguda a les escales de l’Institut Pau Claris, a l’Eixample. Va viure en primera persona l’entrada de la Policia Nacional a l’institut i com els agents van obrir-se pas entre els ciutadans per arribar a les urnes. Explica que la van agafar per les cames i la van llançar per les escales, igual que l’altra gent, diu. Denuncia, a més, que els agents li van treure el telèfon mòbil i denuncia que encara no l’ha recuperat.

El jutge investiga set agents que van intervenir en aquest institut, en els qual el policia acusat de fer una puntada de peu voladora que va negar els fets. En aquesta causa judicial, la fiscalia va demanar investigar també nou ciutadans per desobediència i resistència greu, però es va desestimar. 23 persones van resultar ferides en aquest centre.

Altres ferits de l’1-O

A banda d’aquests tres testimonis, també van intervenir altres ciutadans de la resta de Catalunya. Els pots recuperar a continuació.

[vc_section][vc_row][vc_column width=”1/3″][card btv_post_id=”361199″ btv_term_id=””][/vc_column][vc_column width=”1/3″][card btv_post_id=”365550″ btv_term_id=””][/vc_column][vc_column width=”1/3″][card btv_post_id=”372672″ btv_term_id=””][/vc_column][/vc_row][/vc_section]