(ACN) L’ANC prepara mobilitzacions a París, Ginebra, Londres, Berlín, Brussel·les, Roma i altres punts del món per quan comenci el judici de l’1-O. En una roda de premsa aquest dijous al migdia a la seu de l’entitat, la seva presidenta, Elisenda Paluzie, ha explicat que l’objectiu és denunciar que l’Estat vol convertir el dret a l’autodeterminació en un “delicte”. Aquestes accions se sumaran a les que l’ANC ja està tancant a les capitals de les vegueries de Catalunya també per quan comenci el judici. A més, es faran mobilitzacions a Madrid i al País Basc un cop ja hagi començat la sessió.

“Make a move”

La campanya internacional ha engegat aquest dijous amb el títol L’autodeterminació és un dret, no un crim, i té el lema “Make a move”, que Paluzie ha traduït com: “Moveu-vos, feu alguna cosa, comptem amb vosaltres”, dirigint-se a l’opinió pública d’arreu. L’ANC demanarà donacions a la ciutadania per fer més potent la campanya, que ja disposa d’una partida pressupostària de l’entitat que Paluzie no ha volgut detallar. A banda de les mobilitzacions de l’inici del judici també s’hi podrien sumar accions davant parlaments de diversos països i a ambaixades de l’estat.

La presidenta de l’entitat -que ha assegurat que les accions es coordinen i s’informen amb Òmnium i els partits sobiranistes- també ha remarcat que la campanya pretén explicar que la majoria de drets democràtics s’han conquerit gràcies a “lluites no violentes” i “desobediències civils”. Segons ha defensat, la lluita pel dret a l’autodeterminació també mereix la “solidaritat i suport internacional” que han rebut altres causes. En aquesta línia, l’ANC ha projectat un vídeo que recull altres lluites al llarg de la història.

Paluzie ha reconegut que la independència s’ha d’aconseguir des de Catalunya: “No ens vindran a ajudar des de fora, la república ens l’hem de guanyar nosaltres. Però és veritat que utilitzar una defensa política, traslladar a fora la vulneració de drets i fer entendre la lluita a l’opinió internacional ens reforça la nostra causa per la independència”, ha conclòs.