Uns 700 veïns dels barris del litoral i el centre històric de la ciutat, segons la Guàrdia Urbana, s’han manifestat per fer front comú contra l’incivisme i la inseguretat. Amb el lema “Tsunami veïnal. Barcelona no funciona”, han convocat una manifestació conjunta perquè consideren que “la situació de convivència a la ciutat ha arribat a punts insostenibles“.

La marxa ha estat formada per quatre columnes que han sortit des de diversos punts de la ciutat, com la Barceloneta, el Raval o el Poblenou. A la manifestació s’han adherit 16 associacions i entitats de la Barceloneta, el Raval, el Gòtic, el Poble-sec, la Vila Olímpica, el Besòs i el Maresme, el Front Marítim i la zona del Fòrum. Denuncien que “les coses no s’estan gestionant com cal” i que “la ciutat es troba descontrolada i la convivència en perill”.

La marxa ha arrencat pocs minuts després de les 17.30 h i ha confluït a la plaça de Sant Jaume una hora després.

Reclamen accions més contundents

Els convocants acusen el consistori de fer “poc cas i de tenir poca resolució” a la “llista de problemes” que asseguren que hi ha sobre la taula. Creuen que se’ls estan donant allargues i que s’està desviant el tema “sense encarar els casos”.

La manifestació ha acabat amb la lectura del manifest a la plaça de Sant Jaume, escrit entre totes les entitats convocants. “En aquests darrers anys hem vist als nostres barris, carrers i places l’impacte profund de la degradació, a causa de la permissivitat i l’absència d’accions específiques per part de l’Ajuntament”, expliquen en aquest document.

Demanen al consistori que faci tot el necessari per fer complir la normativa i “fer fora dels carrers a col·lectius de persones vinculades a accions delictives o que generen inseguretat ciutadana“.

La mobilització la van anunciar veïns de la Barceloneta, que al llarg de l’estiu han organitzat diverses protestes contra la inseguretat que denuncien que hi ha al barri. També hi aniran veïns del Gòtic, on també s’ha estès el problema dels narcopisos, i algunes entitats del Raval, on ja fa temps que lluiten contra la venda de drogues.

Presència de polítics durant la manifestació

Regidors del Grup Municipal Demòcrata, Ciutadans s’han sumat a les reivindicacions dels veïns. L’alcaldable del PDeCAT per a les pròximes eleccions municipals, Neus Munté, ha destacat que la manifestació ha estat una iniciativa veïnal i que la seva presència no significa una politització de la protesta. “Hem vingut a escoltar-los”, ha dit.

En la mateixa línia s’ha pronunciat la presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Carina Mejías. A més, ha criticat la “permissivitat” de l’alcaldessa Ada Colau en matèria de seguretat ciutadana.

La CUP, crítica amb els polítics presents

L’assistència de representants polítics a la manifestació ha generat crítiques per part d’altres partits de l’oposició. La regidora de la CUP Capgirem Barcelona Eulàlia Reguant assegura que sí que s’ha de criticar l’Ajuntament per la seva gestió a la ciutat. Tot i això, creu que no és justificable que ni el PDeCAT ni ERC es manifestin “al costat de Plataforma per Catalunya“. Alhora, apunta que “no sorprèn massa” que el partit de Carina Mejías participi en protestes amb Plataforma per Catalunya.

19:17
   

Fi de la manifestació veïnal

Una hora i mitja després que comencés la marxa, la manifestació veïnal contra l’incivisme i la inseguretat a la ciutat ha acabat. Moltes gràcies per seguir el minut a minut. El pots recuperar en aquest mateix article.

19:02
   

Un manifest crític amb la gestió de l’Ajuntament

La manifestació ha acabat amb la lectura del manifest a la plaça de Sant Jaume, escrit entre totes les entitats convocants. “En aquests darrers anys hem vist als nostres barris, carrers i places l’impacte profund de la degradació, a causa de la permissivitat i l’absència d’accions específiques per part de l’Ajuntament”, expliquen en aquest document. Demanen al consistori que faci tot el necessari per fer complir la normativa.

Manifest del "tsunami veïnal" a la plaça de Sant Jaume

18:52
   

PDeCAT, Cs i ERC, presents a la protesta

La manifestació ha estat convocada per entitats veïnals. Tot i això, alguns partits polítics han volgut sumar-se a les reivindicacions contra la gestió del govern municipal en matèria de civisme i seguretat. Membres del Grup Municipal Demòcrata, Ciutadans i Esquerra Republicana han estat presents durant la marxa.

18:40
   

El “Tsunami veïnal” arriba a la plaça de Sant Jaume

Les diverses columnes que han participat en la manifestació ja han arribat a la plaça de Sant Jaume. Està previst que en els pròxims minuts algunes de les entitats convocants llegeixin el manifest de la manifestació i compareguin davant dels mitjans de comunicació.

18:36
   

A pocs metres de la plaça de Sant Jaume

Unes 500 persones s’han manifestat aquesta tarda per denunciar la inseguretat i l’incivisme a diversos barris de la ciutat. Totes les columnes de l’autoanomenat “Tsunami veïnal” han coincidit a la via Laietana abans d’enfilar cap a la plaça de Sant Jaume.

18:19
   

Reclamen accions contundents

Les pancartes que es poden llegir en les diverses columnes de la manifestació apunten cap a una direcció: reclamen una actuació més contundent de l’Ajuntament i dels cossos policials. Aquests són alguns dels missatges:

Pancarta del "tsunami veïnal" Pancarta del "tsunami veïnal" Pancarta del "tsunami veïnal"

18:18
   

Les columnes veïnals es troben durant la marxa

A pocs minuts d’arribar a la plaça de Sant Jaume, els veïns de la Barceloneta s’han trobat amb la columna que ha sortit del Poblenou. Els grups s’han rebut entre ells amb aplaudiments i s’han donat suport mutu davant del que consideren una situació “insostenible”

18:09
   

Discrepàncies entre les entitats veïnals

El “tsunami veïnal” ha generat discrepàncies entre les entitats convocants i aquelles que finalment no s’hi han sumat. Algunes associacions com Acció Raval creuen que darrere de la protesta hi ha interessos de partits polítics de l’oposició.

18:06
   

Unió del Gòtic, el Raval i el Poble-sec

Un centenar de veïns del Gòtic, el Raval i el Poble-sec també han començat a caminar cap al centre de la ciutat. Han tallat la circulació al passeig de Colom durant la marxa

17:46
   

Comença el “tsunami veïnal”

El “tsunami veïnal” contra la inseguretat i l’incivisme a la ciutat ja ha començat a marxar cap a la plaça de Sant Jaume. La manifestació està formada per diverses columnes que comencen a caminar des de diversos punts de la ciutat.