Uns 700 veïns dels barris del litoral i el centre històric de la ciutat, segons la Guàrdia Urbana, s’han manifestat per fer front comú contra l’incivisme i la inseguretat. Amb el lema “Tsunami veïnal. Barcelona no funciona”, han convocat una manifestació conjunta perquè consideren que “la situació de convivència a la ciutat ha arribat a punts insostenibles“.
La marxa ha estat formada per quatre columnes que han sortit des de diversos punts de la ciutat, com la Barceloneta, el Raval o el Poblenou. A la manifestació s’han adherit 16 associacions i entitats de la Barceloneta, el Raval, el Gòtic, el Poble-sec, la Vila Olímpica, el Besòs i el Maresme, el Front Marítim i la zona del Fòrum. Denuncien que “les coses no s’estan gestionant com cal” i que “la ciutat es troba descontrolada i la convivència en perill”.
La marxa ha arrencat pocs minuts després de les 17.30 h i ha confluït a la plaça de Sant Jaume una hora després.
Reclamen accions més contundents
Els convocants acusen el consistori de fer “poc cas i de tenir poca resolució” a la “llista de problemes” que asseguren que hi ha sobre la taula. Creuen que se’ls estan donant allargues i que s’està desviant el tema “sense encarar els casos”.
La manifestació ha acabat amb la lectura del manifest a la plaça de Sant Jaume, escrit entre totes les entitats convocants. “En aquests darrers anys hem vist als nostres barris, carrers i places l’impacte profund de la degradació, a causa de la permissivitat i l’absència d’accions específiques per part de l’Ajuntament”, expliquen en aquest document.
Demanen al consistori que faci tot el necessari per fer complir la normativa i “fer fora dels carrers a col·lectius de persones vinculades a accions delictives o que generen inseguretat ciutadana“.
La mobilització la van anunciar veïns de la Barceloneta, que al llarg de l’estiu han organitzat diverses protestes contra la inseguretat que denuncien que hi ha al barri. També hi aniran veïns del Gòtic, on també s’ha estès el problema dels narcopisos, i algunes entitats del Raval, on ja fa temps que lluiten contra la venda de drogues.
Presència de polítics durant la manifestació
Regidors del Grup Municipal Demòcrata, Ciutadans s’han sumat a les reivindicacions dels veïns. L’alcaldable del PDeCAT per a les pròximes eleccions municipals, Neus Munté, ha destacat que la manifestació ha estat una iniciativa veïnal i que la seva presència no significa una politització de la protesta. “Hem vingut a escoltar-los”, ha dit.
En la mateixa línia s’ha pronunciat la presidenta del Grup Municipal de Ciutadans, Carina Mejías. A més, ha criticat la “permissivitat” de l’alcaldessa Ada Colau en matèria de seguretat ciutadana.
La CUP, crítica amb els polítics presents
L’assistència de representants polítics a la manifestació ha generat crítiques per part d’altres partits de l’oposició. La regidora de la CUP Capgirem Barcelona Eulàlia Reguant assegura que sí que s’ha de criticar l’Ajuntament per la seva gestió a la ciutat. Tot i això, creu que no és justificable que ni el PDeCAT ni ERC es manifestin “al costat de Plataforma per Catalunya“. Alhora, apunta que “no sorprèn massa” que el partit de Carina Mejías participi en protestes amb Plataforma per Catalunya.
Que @CiutadansBCN es manifesti al costat de @Plataforma_cat no sorprèn massa, però que @PDeCATBCN i @ERCbcn ho facin és greu. Crítiques a @bcn_ajuntament moltes, n’hi ha masses a fer pel meu gust, però no justifica manifestar-se al costat d’aquesta gent. https://t.co/dw9RAW1gfZ
— Eulàlia Reguant Cura (@aramateix) 16 de setembre de 2018